Львів, Київ, Одеса – найулюбленіші міста українців. Сюди люди їдуть за новими емоціями, враженнями і подарунками. У Львові їх вражає неймовірна велич архітектурних споруд і відкритість галичан, у Києві – могутній Дніпро, оспіваний Шевченком, і пафосна столична атмосфера, в Одесі – Чорне море з колоритними двориками Дерибасівської. Натомість, планувати подорож на свята, особливо новорічні та різдвяні, потрібно заздалегідь. Бо якщо ви тільки-но вирішили повеселитися, наприклад, у Львові, то келих шампанського разом з орендою комфортного житла потягнуть з вашого гаманця достатньо серйозну суму.

Зимова казка у Львові – готуйтеся сплачувати більше

Керівник групи ріелторів «Місто Лева» Володимир Ляшкевич каже, що зимову відпустку до культурної столиці України люди почали планувати ще восени. Найбільший бум припав на листопад, коли вдень до ріелторів зверталися по 7-8 бажаючих зарезервувати житло. Найбільшим попитом користувалися 2-3-х кімнатні квартири в центральній частині міста з великою кількістю спальних місць.

«На Новий рік люди їдуть компаніями і через це прагнуть орендувати більші квартири. Зокрема, 2-х кімнатна квартира з євроремонтом у середньому коштує 800-1000 грн за добу. Якщо житло без ремонту, ціна буде трохи меншою. 3-кімнатна квартира обійдеться дорожче. За неї потрібно буде викласти 1200 грн. Попитом також користуються будинки, на які подобова оренда сягає 1 тис. грн. і це не межа», – поділився керівник ріелторської групи.

Він також додав, що ціна житла напряму залежить від кількості днів оренди. За його словами, найдорожчою стане оренда житла на один день. Якщо плануєте залишитися у Львові на три дні, агентство запропонує 15% знижку. Якщо відпустка триватиме тиждень, – додайте ще плюс 10%.

«Порівняно з травнем-червнем, коли до Львова українські туристи майже не їхали, сьогодні ситуація стабілізувалася і ріелтори вийшли на нормальний рівень роботи. До того ж, зимова львівська казка завжди притягує внутрішніх туристів, випереджаючи Київ та Одесу. Люди їдуть сюди, аби зануритися у свято й добре повеселитися», – підкреслив Володимир Ляшкевич.

Звісно, можна знайти квартиру і дешевше, але про це потрібно було подбати не за тиждень до свят, а за місяць.

Забронювати квартиру у Києві заздалегідь – зась!

Експерт консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький погоджується з львів’янином. Говорить, що на різдвяні свята традиційно українці обирають західну Україну, де вміють святкувати особливо красиво і по-домашньому. В той же час столиця також готується до зустрічі туристів: ціни на оренду житла підняла вдвічі, а подекуди і втричі.

«Якщо напередодні Нового року магазини заманюють покупців знижками, то орендатори діють інакше – на житло встановлюють спеціальні тарифи, вищі за звичайні. Ба більш, вони не практикують бронювання квартир заздалегідь. Чекають до останнього, коли ціна на оренду сягне апогею», – пояснив експерт і додав, що в листопаді, наприклад, за 2-кімнатну квартиру з ремонтом в центральній частині Києва просили 400-500 грн за добу. За тиждень до Нового року – ціна досягла 1500 грн. Окрім того, орендатори не бажають здавати житло на одну ніч. Пропонують туристам винаймати квартиру чи будинок щонайменше на три дні.

«В новорічну ніч гості столиці хочуть відчути дух столиці: погуляти по Хрещатику, випити келих шампанського біля центральної ялинки, вийти до набережної, через це більшим попитом користуються квартири на кілька днів. Заміські будинки здебільшого винаймають самі кияни, які прагнуть спокою і відпочинку. Таких бажаючих відсвяткувати Новий рік чи Різдво небагато – лише 15-20%», – підкреслив Сергій Костецький. 

Туристи не їдуть шукати перлину у моря

Бажаючих поєднати зимове свято з відпочинком у Чорного моря цього року не дуже багато. В пошуках перлини у моря їдуть лише справжні прихильники Одеси. Через це кількість квартир, які ще можна орендувати, величезна. Підприємець Оксана, яка протягом багатьох років здає кілька власних квартир в оренду і сплачує за це податки до міського бюджету, не певна, що цього року їй пощастить.

«Торік вже 20 грудня я знала, хто орендуватиме мої квартири. Цього року й досі не маю бажаючих відпочивати. Люди відмовляють собі у відпустці, бо не мають зайвих коштів», – говорить жінка і додає, що просить за 2-кімнатну квартиру, яка розташована за 10 хвилин від набережної, лише 250 грн за добу.

Якщо зазирнути в інтернет і переглянути варіанти оренди, які пропонують одеські маклери, то ціни на квартири на зимові свята коливаються від 250-ти грн до $100 за добу. Винайняти будиночок з сауною коштуватиме від 160$ до $400.

В пошуках історії

Дедалі все більше українців на свята їдуть відкривати міста-музеї під відкритим небом – Кам’янця-Подільського, Вінниці, Чернівців, Ужгорода. Так, директор агентства нерухомості «Мир», що у  Кам’янці-Подільському, Владислав Миколайович каже, що вже на початку грудня всі пропозиції з подобової оренди житла були замовлені.

«Четвертий рік поспіль до міста приїздить велика кількість бажаючих побачити на власні очі фортецю, яка дивує своєю монументальністю та величчю. Людей настільки багато, що ми не встигаємо шукати для них квартири. У зв’язку з високим попитом зростають і ціни. На свята 1-кімнатна квартира коштує від 500 до 600 грн за добу, 2-кімнатна – від 600 грн, 3-кімнатна – від 800 грн. В старому місті велика квартира буде коштувати 1500 грн. Тож, наші ціни схожі з львівськими та київськими», – наголосив директор.

Щодо будинків, то, за його словами, ціна на них стабільна. В середньому будинок з ремонтом на компанію з 10-ти чоловік можна знайти за 1500 грн за добу. Проте планувати відпочинок потрібно з листопада.  

Не зважаючи на економічну кризу, валютні коливання, проведення антитерористичної операції, українці не відмовляють собі у відпочинку. Обирають подорож як можливість відволіктись від буденного життя і новин, що вражають жорстокістю. Прагнуть відчути на собі справжнє свято, за яке потрібно сплатити не одну тисячу гривень.

Тетяна Зеленська, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ