Віктор Постол та Василь Ломаченко битимуться в США, Володимир Кличко – в Англії, а де позмагається за пояс Олександр Усик, буде оголошено згодом.

«Вголос» з’ясував, хто і скільки з українських топових боксерів заробить у найближчих поєдинках.

Віктор Постол. Він став чемпіоном світу на початку жовтня 2015 року. Українець здобув титул чемпіона світу за версією WBC у першій напівсередній вазі, нокаутувавши в десятому раунді аргетинця Лукаса Мартіна Матіссе. Його перемога була сенсацією не лише для американців, а й для українських фахівців. До цього бою Віктора Постола не вважали майбутнім чемпіоном навіть на Батьківщині. За цей бій Постол отримав 90 тисяч американських доларів. Цю суму було прописано в контракті на бій. У свою кишеню українець поклав менше ніж половину. 30% від 90 тисяч Постол відразу сплатив податків, ще стільки ж мав заплатити своїм менеджерам. Додайте ще затрати на підготовку і в підсумку залишається не так уже й багато коштів. Для прикладу, Матіссе за поразку від Постола отримав 500 тисяч доларів.

Точної дати наступного бою Віктора Постола ще немає. Основним кандидатом у суперники для нього є володар титулу чемпіона світу WBO Теренс Кроуфорд. Наш земляк уже дав згоду на цей поєдинок, тепер треба очікувати на відповідь американця. Двобій може пройти 23 липня в Лас-Вегасі.

За інформацією «Вголосу», гонорар Постола за цей об’єднувальний бій може становити 200-250 тисяч доларів. У разі успіху в цьому поєдинку за наступний українець може отримати значно більшу суму. Тепер йому потрібно довести американський публіці невипадковість свого чемпіонського бою. Зрештою, ім’я Віктора Постола не має особливої популярності в Америці, тому, щоби збільшити інтерес до своєї персони, протистояння з таким суперником, як Кроуфорд, буде дуже помічним.

Василь Ломаченко. Механізмом отримання гонорарів в Америці був подивований і дворазовий олімпійський чемпіон Василь Ломаченко. За перемогу в титульному бою за версією WBO над Гері Расселом він мав отримати 630 тисяч доларів. Однак у підсумку Ломаченку вручили трохи більше від половини обіцяної суми. Якщо бути точним, Василь збагатився на 370 тисяч доларів. 

У листопаді 2015 року українець бився з Ромуло Коасичо. Ломаченко за цей бій «брудними» заробив 750 тисяч доларів, а його суперник  майже у 22 рази менше – лише 35 тисяч.

Наступний бій Василь Ломаченко проведе 11 червня на легендарній нью-йоркській арені «Медісон Сквер-Гарден». Йому протистоятиме пуерториканець Роман Мартінес. На кону стоятиме пояс чемпіона світу WBO в молодшій легкій вазі, який нині має Мартінес. Отож Ломаченко піднімається у вазі, аби здобути чемпіонський титул у другій для себе категорії. Втім, гонорар у нього буде на такому ж рівні, як і за попередні бої. Чому Ломаченко заробляє більше за Постола? Василя в Америці його промоутер Боб Арум позиціонує як вундеркінда, перший же його бій був за звання інтерконтинентального чемпіона WBO, а другий – за пояс чемпіона світу цієї ж організації. Більшість інших боксерів до таких боїв ідуть роками, але дворазовому олімпійському чемпіону Боб Арум влаштував коротшу дорогу. Все-таки вундеркінд, жива легенда.

Олександр Усик. Він є одним із найвідоміших українських боксерів. За кількістю фанатів з ним може посперечатися хіба що Володимир Кличко. Тому на безбідне життя Усик заробляє не лише в ринзі. У нього є хороші рекламні контракти, які щомісяця приносять йому чималі гроші. Це одна з причин, чому Олександр почав кар’єру у професіональному боксі в Україні, а не в Америці. Зрештою, тут і промоутеру простіше заплатити Усику більший гонорар, аніж він отримав би в США. На бої Олександра дуже добре продають квитки, а на його ім’я добре реагують рекламодавці. На відміну від США, де гонорари боксерів є публічною інформацією, у Європі такої практики немає, а в Україні тим паче. За інформацією «Вголосу», Олександр Усик за бій отримує 20-40 тисяч американських доларів.

Наступним поєдинком Олександра Усика має стати бій за титул чемпіона світу. Є відповідна постанова від президента Всесвітньої боксерської організації (WBO). Цієї суботи, 16 квітня, чинний чемпіон за цією версією, поляк Кшиштоф Гловацкі в Нью-Йорку проведе вільний захист титулу. Його суперником буде Стів Каннінгем. А вже потім переможець поєдинку Гловацкі – Каннінгем повинен битися з обов'язковим претендентом, тобто з Усиком, протягом 90 днів. Зважаючи на те, що команда Усика розпочне переговори про чемпіонський бій щонайшвидше наступного тижня, зараз немає інформації, скільки отримає за цей поєдинок Усик.      

Володимир Кличко. Він є найуспішнішим у фінансовому плані українським спортсменом. Гонорар Володимира за бій з британцем Тайсоном Ф'юрі в листопаді 2015-го становив близько 22,5 мільйона доларів. Гонорар його суперника – 7,5 мільйона. Тоді Кличко програв усі свої титули. Матч-реванш відбудеться 9 липня в Манчестері. Зважаючи на те, що Кличко в цьому поєдинку буде претендентом, левову частку призового фонду забере Ф’юрі. Тож навряд чи загальний заробіток українця перевищуватиме 10 мільйонів доларів.  

Узагалі, найбільший у кар’єрі гонорар Володимир Кличко отримав за перемогу восени 2013 року в Москві над росіянином Олександром Повєткіним. Він тоді заробив майже 17,5 мільйона доларів, а росіянин – 5,8 млн. До того рекордний заробіток Кличко-молодший отримав за об'єднувальний бій проти британця Девіда Хея (збори з поєдинку становили близько 25 млн дол., їх було поділено між командами Кличка та Хея навпіл).

Олег Петренко, «Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ