Про це йдеться у статті, опублікованій журналом Science of the Total Environment, повідомляє MedicalXpress.

«Було справжнім сюрпризом виявити такі високі рівні свинцю і кадмію як на зовнішній стороні скляного посуду, так і навколо обідка. Існують справжні ризики для здоров'я, що виникають при проковтуванні таких речовин протягом тривалого періоду, так що це, безумовно, проблема, щодо якої міжнародна індустрія кухонного начиння має вжити заходів у терміновому порядку», – заявив доктор Ендрю Тернер з університету Плімута, Великобританія. 

Згідно з дослідженням, свинець (Pb) і кадмій (Cd) були виявлені на близько 70% всіх аналізованих емальованих поверхонь.

Дослідники провели 197 тестів на 72-х різних видах нового і вживаного кухонного начиння. Свинець був присутній у 139 випадках, і кадмій – у 134, як на поверхні стаканів, так і на облямівці. При цьому концентрація свинцю у багатьох випадках більш ніж у 1000 разів перевищувала норму.

Як з'ясували учені, концентрація токсинів залежить від кольору і типу фарби, що наноситься на посуд. Наприклад, у червоних, оранжевих, жовтих і зелених кольорах було виявлено неймовірно високий рівень кадмію і свинцю, а біла фарба виявилася менш токсичною.

Досліди також показали, що з часом під час використання забарвленого посуду, такого як скляні стакани для пиття, частки фарби можуть відшаровуватися від скла і потрапляти в організм людини, що робить цей посуд небезпечним для здоров'я. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ