Що означає ця зміна? Що вона принесе для закладів і для громадян, які отримуватимуть там медичні послуги? Про це в інтерв'ю «Вголосу» розповів голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

«Медична реформа пішла в життя, відтак тепер кошти ходитимуть за пацієнтом. На рівні держави задекларовано, що відбуватиметься відхід від так званої медичної субвенції, котра йшла в розрахунку на людину, до підставності нарахування коштів за надану послугу. Тобто чим більше клієнтів матиме медичний заклад – тим більше коштів він отримуватиме», – пояснив Олександр Ганущин.

Разом з тим, за словами голови ЛОР, для того, щоб ці кошти нараховувалися, потрібно мати низку завершених статусів.

«Сьогодні комунальні лікарні в статуті не мають можливостей в легальному порядку отримувати кошти за власні послуги. Аби запустити процес, слід змінити статус лікарні, щоб в офіційному режимі і на вході, і на виході до медзакладу могли заходити кошти поза субвенційним принципом. Цей крок зроблено по перших 14-ти лікарнях. І, думаю, що нас не мине робити це по більшості лікарень області, адже почнеться реальна боротьба за пацієнта і за кошти, які ходитимуть за ним».

«Відтепер держава частково або й повністю оплачуватиме послугу, яку громадянин отримає у медичному закладі, через національну службу здоров'я України. Дороги назад не буде. Думаю, що за 3 місяці ми приведемо у відповідність статути усіх медзакладів», – додав чиновник.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ