Скульптур левів на «Меморіалі орлят» на Личаківському кладовищі насправді бути не повинно, і не лише тому, що на цьому ґрунті виникають постійні польсько-українські конфлікти.

Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» заявив історик Роман Грицьків.

За його словами, яскравим прикладом конфліктів, що виникають через меморіал, є нещодавній випадок із польськими ультрас, котрі 4 листопада запалили на кладовищі фаєри, таким чином згадавши про бій між ЗУНР і своїм народом.

«Насамперед, нам потрібно розуміти, що цвинтар — це місце, де потрібно молитися і запалювати свічки і лампадки, а не фаєри. Відповідно, ці дії однозначно свідчать про хуліганство, вандалізм і варварство певних представників польського суспільства», — пояснив експерт.

Відтак, на його переконання, такі події потребують чіткої відповіді. Хоча зробити це варто було ще 2015 року, коли конфлікт лише розпочався, адже зараз ситуація зайшла надто далеко, тож потрібно докласти чимало зусиль, аби її виправити.

«Напевно, це мало б здійснювати Управління культури. Тому що весь культурний простір — компетенція цієї структури. Я думаю, що є важелі впливу, щоб польські делегації не говорили тих речей, які вони там озвучують, — про польський Львів, про меншовартість українців тощо. Мають бути прийняті нормативні акти, в яких чітко це би було прописано», — додав Роман Грицьків.

Крім цього, на переконання історика, скульптурам левів на Личаківському кладовищі узагалі не місце. Адже ще 2005-го було підписано протокол між українською та польською сторонами, в якому чітко зазначалось, що леви як певні символи не будуть встановлені на цьому кладовищі.

Більше — у відео. Прямі ефіри «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ