Як повідомляють на сайті Слідчого комітету Росії, Савченко висунуто обвинувачення у скоєнні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 33, пп. «а, е, ж, л» ч. 2 ст. 105, ч. 5 ст. 33, ч. 3 ст. 30, пп. «а, е, ж, л» ч. 2 ст. 105, ч. 1 ст. 322 КК РФ (пособництво у вбивстві двох і більше осіб, пособництво в замаху на вбивство двох і більше осіб загальнонебезпечним способом, із мотивів політичної ненависті, вчинене групою осіб, незаконний перетин кордону Російської Федерації).

«За даними слідства, під час військових дій біля Луганська в червні 2014 року Савченко, дізнавшись координати розташування групи російських журналістів ВДТРК та інших цивільних осіб під Луганськом, передала їх українським збройним формуванням. Після цього саме за цими координатами було проведено артилерійський обстріл, у результаті якого загинули співробітники ВДТРК Ігор Корнелюк й Антон Волошин», – ідеться в повідомленні.

У Слідчому комітеті вважають, що під час загибелі «журналістів» також могли постраждати й інші цивільні особи, які перебували поруч.

«Після цього Савченко без документів під виглядом біженки перетнула кордон Росії. Під час перевірки документів в одному з населених пунктів її затримали для встановлення особи», – переконані у Слідчому комітеті.

Як зазначено в повідомленні, слідчі мають беззаперечні докази вини Савченко.

«У слідства є незаперечні докази у вигляді власноручних записів Савченко, що підтверджують її причетність до коригування вогню, дані балістичної експертизи фрагментів осколків, вилучених із тіл загиблих, фото- і відеоматеріали місця загибелі журналістів, у тому числі безпосередньо артилерійського обстрілу, а також дані, отримані з космічних супутників. Усі ці докази представило слідство для проведення ситуаційної судової експертизи. Це лише частина доказів, які разом з іншими буде представлено суду», – наголошено в повідомленні.

Найближчим часом матеріали кримінальної справи проти Савченко буде виділено в окреме провадження із загальної кримінальної справи про застосування заборонених засобів і методів ведення війни для завершення розслідування, надання сторонам для ознайомлення і подальшої передачі в суд.

ІА "Вголос": НОВИНИ