На цьому наголосив адвокат Олег Мицик у розмовній студії «Правди. Наживо». 

«Насильники повинні утримуватись окремо від суспільства, це очевидно. Стоїть інше питання. Кримінально-процесуальний кодекс передбачає порядок припинення примусових заходів медичного характеру, для цього достатньо комісії медиків і їхнього висновку. От мені цікаво – а що ж встановлять правоохоронці, чим ж керувалася ця комісія, що в цієї людини так швидко почалася і закінчилася ремісія? В якості кого вони його повернули в лікарню? Звичайного психіатричного хворого? І останнє – куди його мали помістити та чи врегульовані ці питання внутрішніми документами? Адже в нас не існує жодної спеціальної палати», – розповів він.

Як зазначив адвокат, судова та практична психіатрія не повинні між собою перетинатись: «Ці люди не повинні разом утримуватись. Відомий не один випадок, коли люди імітують виздоровлення, думками впливають на лікарів-психіатрів. Пригадуєте вбивство мольфара? Був звільнений з львівської лікарні так само після ремісії. Історія надзвичайно заплутана, але це приклад, що такі питання мають бути врегульовані належним чином. Не може бути Західна Україна без закладів закритого типу, де повинні тримати таких людей».

Проте в Україні можливість утримувати таких хворих окремо – обмежена. А єдиний існуючий заклад впливає на хворих не найкращим чином, зазначив адвокат.

«В Україні лише один спеціальний заклад з суворим режимом, він знаходиться в Дніпропетровську. Там назвичайно суворий заклад, там так контролюють людей похвилинно, посекундно — режим, ліки... Що звідти втікають і просяться в тюрму. Такий заклад суперечить загалом концепції лікування таких людей, оскільки вони відриваються від свого середовища – від родичів, від близьких. За них забувають, до них ніхто не їде», – розповів Олег Мицик.

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

Як писав «Вголос», 4 серпня у Львівській обласній клінічній психіатричній лікарні пацієнт побив вікна, завдав собі тілесних ушкоджень, узяв у заручники інших хворих та завдав їм поранень. Зловмисником виявився 30-річний львів'янин, який за рішенням суду від 2013 до 2017 року перебував у лікарні на примусовому лікуванні за вбивство батька. Він наніс загиблому 72 ножових поранення. Трохи більше ніж місяць тому чоловіка відпустили додому, проте за клопотанням родичів знову доправили до медичного закладу.

ІА "Вголос": НОВИНИ