Матеуш Моравецький у суботу, 17 лютого, під час Безпекової конференції в Мюнхені заявив, що євреї також є відповідальними за Голокост. Президент Ізраїлю називав такі слова польського прем'єра «новим дном» і зазначив, що світовим лідерам належить вести освітницьку роботу щодо Голокосту. Про це у неділю ввечері повідомило видання Times of Israel, пише RMF24.

«Висловлювання, що наші люди співпрацювали з нацистами, є новим дном», – заявив Рівлін, звертаючись до чільних представників єврейської діаспори під час конференції в Єрусалимі.

«Сьогодні більше, ніж коли-небудь, мусимо працювати, щоб навчати світ, навіть деяких його лідерів, про темні часи, страшні злочини, вчинені нацистами і їхніми прибічниками», – додав президент Ізраїлю.

Також повідомляється, що на ці слова Моравецького критично відреагувала велика кількість ізраїльських політиків.

Того ж дня лідер прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху визнав відповідь «обурливою», а лідер ізраїльської «Партії Праці» Аві Габбай заявив, що це звучить як заперечення Голокосту.

Голова Всесвітнього єврейського конгресу (WJC) Рональд С. Лаудер засудив заяву Моравецького як «абсурдну та недбалу».

Як писав «Вголос»,  глава уряду Польщі Матеуш Моравецький був змушений виправдовуватися за схвалення скандального закону про Інститут національної пам'яті під час Мюнхенської безпекової конференції.

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ