Про це повідомляє forbes.

З рейтингу в цьому році вибув Джордж Мартін – автор «Пісні льоду та полум'я», за якою знімають популярний серіал «Гра престолів», але це швидше пов'язано з банальною повільністю письменника: остання книга з серії вийшла шість років тому. Втім, Мартін скоро може повернутися на перші позиції рейтингу, оскільки нова книга з серії під назвою «Вітри зими» очікується до 2018 року.

У свою чергу, Джоан Роулінг залишається на верхівці рейтингу завдяки роботі над книгами про Гаррі Поттера (серію книг власне про юного чарівника закінчено).

За рік вона заробила 95 мільйонів доларів, у тому числі завдяки п'єсі та виставі «Гаррі Поттер і прокляте дитя» та фільму «Фантастичні звірі та де вони мешкають». Крім того, письменниця вирішила спробувати себе в жанрі детективу, запустивши серію книг про приватного детектива Корморана Страйка. Зробити вона це вирішила під псевдонімом Роберт Гелбрейт, і про справжню особистість Гелбрейта якийсь час ніхто не знав.

Наразі вийшло 3 книги із серії, та Роулінг обіцяє ще. За книгами вже почали знімати серіал, де в головній ролі англійський актор Том Берк.

Що цікаво, Роулінг пройшла за 5 років шлях від життя на соціальну допомогу до статусу мультимільйонера. Вона працювала науковим співробітником і секретарем-перекладачем Amnesty International, якийсь час жила в бідності. Так було до публікації першого роману про Гаррі Поттера.

Американець Джеймс Паттерсон, який посів друге місце в рейтингу (87 мільйонів доларів за рік), є одним із творців сучасного детективу.

Семидесятирічний письменник уславився завдяки серії книг про Алекса Кросса – колишнього судового психолога вашингтонського департаменту поліції і ФБР, який згодом працював приватним психологом і консультантом уряду. За свою кар'єру він також написав чотири романи про детектива Майкла Беннета і 11 романів під егідою «Жіночий клуб розслідувань вбивств», не кажучи вже про самостійні твори.

Третє місце в рейтингу (21 мільйон доларів за рік) посідає 46-річний американський письменник Джефф Кінні, автор бестселера «Щоденник слабака» - серії книг про пригоди учня середньої школи, Грега Хеффлі та його друга Роулі Джефферсона.

Окрім книг Кінні займається розробкою різних ігор для дітей. Він також автор орієнтованого на дітей сайту Poptropica.

Поза трійкою опинився американський письменник Ден Браун, автор серії книг про вченого Роберта Ленгдона («Код да Вінчі», «Інферно», «Втрачений символ»).

Його четверте місце (20 мільйонів доларів за рік) все ж означає, що теорії змов (а саме їх у книжках розслідує професор Ленгдон) в якості книжкових історій досі популярні. «Код...», «Ангели і демони», «Інферно» були екранізовані. Роль Ленгдона виконав знаменитий голлівудський актор Том Хенкс.

П'ятірку замикає (15 мільйонів доларів за рік) «великий та жахливий» Стівен Кінг – класик літератури жахів.

За свою письменницьку кар'єру Кінг продав близько 350 мільйонів примірників своїх книг. За його творами часто знімають фільми та серіали. З останнім із фільмів українці почали знайомитися в кінотеатрах нещодавно - мова про «Темну вежу».

Кінг вивів формулу, щоб навчитися добре писати: «Читати і писати від чотирьох до шести годин на день. Якщо ви не можете знайти для цього час, можете не чекати, що станете хорошим письменником».

Тим не менш, навіть така формула та її виконання навряд чи допоможе українським письменникам найближчим часом бодай трохи наблизитися до гонорарів лідерів світового рейтингу.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ