До чергових місцевих виборів залишилося менше трьох місяців. Більшість політичних сил чим день, то більше вкладаються у ведення піар-кампаній. Зокрема і партія влади – «Слуга народу».

Так, наприклад, ще три тижні тому, щойно Верховна Рада офіційно призначила дату місцевих виборів, монобільшість за участі президента обрала та презентувала суспільству свого кандидата у мери Києва – Ірину Верещук.

Натомість у Львові, який є найбільш проблемним для партії серед всіх міст України – ситуація інша. Тут повне затишшя. Нема ні реклами, ні зустрічей, ніхто і близько не уявляє, кого політсила збирається відправляти на вибори.

Водночас різні джерела стверджують, що «Слуга народу» «гальмує» свою діяльність у Львові не випадково – тут вона начебто готова пожертвувати прямим представництвом у місцевій владі задля чергової перемоги чинного міського голови Андрія Садового та його «Самопомочі».

Таку інформацію, зокрема, напередодні підтвердив нардеп від «Слуги народу» Олександр Дубінський. Про те саме неодноразово казали і політологи, звертаючи увагу на те, скільки посад представники «Самопомочі» отримали у новій владі. Логіку в цьому рішенні бачать і соціологи: згідно з результатами останніх досліджень, доки «Слуга народу» не висуває свого кандидата у мери – більшість прихильників цієї партії підтримують Садового.

Тим часом сам Андрій Садовий – твердо тримає інтригу. З одного боку – не критикує ні президента Зеленського, ні його владу, часто навіть старається їм підігравати. А з іншого – називає «фейками» всі повідомлення про можливу співпрацю його «Самопомочі» зі «Слугою народу».

Що ж відбувається насправді? «Вголос» спробував з’ясувати це у розмові з одним із найбільш «поінформованих» представників «Слуги народу» – народним депутатом, адвокатом партії «Слуга Народу» і президента України Володимира Зеленського, позаштатним радником керівника Офісу Президента, заступником голови Комітету з питань місцевого самоврядування – Олександром Качурою.

Останнім часом із різних джерел отримуємо інформацію про ймовірну підтримку Андрія Садового партією «Слуга народу» на чергових місцевих виборах. Таке справді може статися чи йдеться лише про черговий фейк?

Олександр Качура:

Львів – велике місто, історичне, культурне, туристичне, тому співпраця у будь-якому випадку повинна бути. У мене, наприклад, співпраця із мером Львова є. Я, як і обіцяв в одному з ефірів, направляв депутатські звернення щодо кримінальних проваджень, які стосуються технопарків під Львовом. А про те, чи буде зараз підтримка в рамках місцевих виборів, думаю, це вже партія визначить і буде офіційно повідомлено.

Маєте на увазі так зване будівництво індустріального парку в Рясному, через яке проти Садового відкрито кримінальну справу?

Олександр Качура:

Так. Я скеровував запити до правоохоронних органів – на яких підставах вони ведуть кримінальне провадження. Ну, щоб там не було ніяких зловживань. Бо я вважаю, що ця справа дуже сумнівна. Це, звісно, суд тільки може точно встановити, але я переконаний, що складу злочину там немає. Це було колегіальне рішення органу місцевого самоврядування. Міський голова не може нести відповідальність за це. І я вирішив це питання взяти під свій контроль.

Якщо немає складу злочину, то чому справу відкрито? Ми можемо говорити про непрофесійність правоохоронних органів чи якусь політичну складову?

Олександр Качура:

Я думаю, це більше політична заангажованість попередньої влади.

Взимку ми бачили певну активність у розслідуванні цієї справи. Принаймні, відбувалися судові засідання, це транслювали ЗМІ. А тепер все затихло…Чого можемо очікувати надалі? Чи можемо говорити про політичну заангажованість вже нинішньої влади? Які перспективи цієї справи?

Олександр Качура:

Думаю, що немає ніяких перспектив.

То вона буде або закрита, або затягнута?

Олександр Качура:

Впевнений, що там просто немає складу злочину. Звісно, рішення буде за судом. Але, на мій погляд, там немає складу злочину, за який міський голова може понести відповідальність. Тому що він хотів зробити величезний технопарк. Іноземній компанії давали цю ділянку.

Як би ви особисто оцінили діяльність Садового у Львові?

Олександр Качура:

Знаєте, за цей рік я був у Львові декілька разів. І з приватними, і з робочими поїздками. І як я роблю оцінку ситуації? Я роблю оцінку на тому, що люди кажуть. Я питав у таксистів, у продавців магазинів – що вони думають про Садового? Так, 9 з 10 людей сказали, що добре до нього ставляться, що за часів його трьох каденцій життя у Львові покращилося. Він місто розвиває. Мешканці кажуть, що вони не мають великих претензій до мера, місто розвивається як туристичний центр України.

Якщо немає сильної кандидатури від нас на посаду мера, тоді представник «Слуги народу» має бути секретарем міської ради
Яскравого кандидата у міські голови чи взагалі якогось впливового місцевого лідера «Слуга народу» у Львові наразі не має. Відповідно, з’являється багато думок про те, що ваша партія і не шукатиме таке обличчя, адже часу до виборів вже майже не залишилося. Натомість вона начебто може підтримати пана Садового. Як би ви сприйняли, якби так і сталося?

Олександр Качура:

Думаю, такі випадки можуть мати місце. Бо є мери міст, які мають підтримку в мешканців громад. І думаю, що партія в деяких випадках підтримуватиме діючих мерів. І як самостійних кандидатів, або як представників партії «Слуга народу» – вони можуть від нашої партії йти. Якщо говорити конкретно про Львів, про Садового, то насамперед треба буде місцевій партійній організації вирішувати, як до цього ставитися, проводити соціологічні дослідження. Головне ж, щоб місто працювало. Якщо немає сильної кандидатури від нас на посаду мера, тоді представник «Слуги народу» має бути секретарем міської ради.

Крім того, повинна бути позиція депутатських фракцій, щоб місто розвивалося. Бо в нас так часто буває, що політизується процес і борються між собою п’ять років. Я вважаю, що потрібно налагоджувати конструктивну співпрацю з усіма місцевими політиками, які мають підтримку. І зовсім не має значення, чи буде мером представник «Слуги народу», чи політик, який представляє іншу політичну силу, чи самовисуванець – якщо цілі співпадають, все буде добре.

Нещодавно радника Садового, екснардепа від «Самопомочі» Лева Підлісецького звільнили із наглядової ради «Укренерго». Сталося це відразу після того, як ЗМІ оприлюднили записи розмов Підлісецького, які нібито свідчать про його масштабну корупцію у держструктурі – зокрема через лобіювання фірми Садового «Південьзахіделектромережбуд». Чимало експертів заявили, що звільнення відбулося саме через викриття у корупції, натомість сам Підлісецький сказав навпаки – нібито це він якраз і «наступив на хвіст корупції» в «Укренерго». Чи відомі вам деталі цього скандалу?

Олександр Качура:

Якщо чесно, я дуже глибоко не дізнавався. Чув тільки, що була така ситуація. Якщо є якісь корупційні факти, то винних треба притягати до відповідальності. У нас будь-яке звільнення супроводжується скандалами. У нас є суд, є правоохоронні органи, і винні повинні нести відповідальність за сказане. А просто звинувачувати одне одного – це не позиція. І, до речі, Садовий, мені здається, один із таких європейських підходів використовує, він намагається бути рівновіддаленим і не звинувачувати нікого безпідставно.

Тому в мене в принципі є питання до депутатської фракції партії «Самопоміч», яка працювала в Парламенті попереднього скликання. Її точно не було б, якби не було пана Садового лідером цієї політичної сили. Але до самого Садового – питань нема. Я довіряю тому, що кажуть люди. А люди кажуть, що вони задоволені його роботою.

А у вашій політичній силі загалом обговорюється його підтримка як кандидата у мери?

Олександр Качура:

Це питання буде децентралізовано вирішуватися. Будемо спиратися найперше на думку місцевого осередку, місцевого штабу. Якщо вони таку підтримку нададуть – можемо саме так і зробити.

У такому разі, як би ви оцінили діяльність свого місцевого осередку?

Олександр Качура:

Я, на жаль, мало знаю про їхню діяльність. Не відстежую по всіх осередках. Але знаю, що там оновлено керівний склад, там губернатор (Максим Козицький, - ред.) нас представляє, теж дотичний до партійного будівництва. Перезавантажено штаб і депутати активні. Про результати будемо говорити, дивлячись на результати виборчої кампанії. Бо ж, правду кажучи, у нас не найбільший рівень підтримки сьогодні у Львові. Але водночас я вважаю, що наші депутати повинні висувати кандидатів таким чином, щоб максимально збільшити представництво «Слуги народу» у Львівській міській та Львівській обласній радах.

Ви згадали про губернатора Козицького, який напередодні очолив обласний осередок «Слуги народу». Якщо не помиляюся, у 2015 році він балотувався у депутати від «Самопомочі». Крім того, ми бачимо, що багато представників «Самопомочі» зараз пішли працювати до вашого Уряду. То можемо говорити про певну співпрацю «Самопомочі» і «Слуги народу»? Ви готові й надалі брати їхні кадри у свою команду?

Олександр Качура:

Партіям влади таке завжди притаманно. З різних команд можна брати кадри, які хочуть працювати вже сьогодні, а не просто сидіти в опозиції і щось критикувати. Якщо хтось хоче щось робити – то це нормально. Тут навіть я би сказав, що навіть якщо були депутати від партії «Самопоміч», якщо їхні цілі співпадають із цілями «Слуги народу», то я не виключаю, що на цих виборах вони можуть висуватися від партії «Слуга народу» в наступне скликання місцевих рад. Зрозуміло, це повинні бути місцеві люди, які вже досягли чогось у своїх сферах. Ми вже говорили, коли в нас була зустріч, що це повинно бути не більше, ніж 15% від загального складу списків.

Тобто 15% списку «Слуги народу» в місцеві ради – це будуть люди, які раніше були депутатами від інших політичних сил?

Олександр Качура:

Це можливо, щоб 15% списку зайняли люди, які були депутатами від «Самопомочі» та інших політичних сил
Так, ми це проговорювали. Це можливо, щоб 15% списку зайняли люди, які були депутатами від «Самопомочі» та інших політичних сил. Ці варіанти будемо розглядати.

Виходить, що ви берете в команду представників старої влади… Це не суперечить принципам, з якими ви йшли до влади?

Олександр Качура:

Це на макрорівні, на загальнонаціональному рівні був запит у суспільства на зміну облич. А на місцевому рівні немає такого запиту. Тому можливо, що ті депутати, які представляли інші партії, будуть висуватися. На рівні парламенту цей запит на «нові обличчя» реалізований. А на місцевому рівні ніколи не було такого запиту. Із результатів соціологічних досліджень, які проводила партія, є запит на тих людей, які вже знають, що треба робити, які вже були депутатами. Тобто у  людей з цього приводу немає ніякого протиріччя і у виборців «Слуги народу» в тому числі.

Яна Федюра, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ