Комітет виборців України закликає шоумена та кандидата в Президенти України Володимира Зеленського оплатити «Слугу народу-3» із виборчого фонду.

Про це повідомляється на сторінці КВУ у Facebook.

«На думку Комітету виборців України, показ серіалу »Слуга народу-3« під час виборчого процесу має розглядатися як передвиборна агітація на користь Володимира Зеленського і має бути оплачений із виборчого фонду кандидата», — йдеться у повідомленні.

У КВУ вважають, що таке трактування відповідає ч. 1 ст. 58 закону «Про вибори Президента України», яка встановлює, що передвиборна агітація — це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати «за» або не голосувати за певного кандидата на посаду Президента України.

У КВУ також пояснили, що однією з форм передвиборної агітації відповідно до закону є оприлюднення в друкованих та електронних засобах масової інформації відеофільмів.

КВУ вважає, що показ серіалу «Слуга народу-3» є видом діяльності, що спонукає виборців підтримувати кандидатуру Володимира Зеленського на виборах Президента, оскільки в цьому фільмі він є виконавцем головної ролі. Попри те, в серіалі «Слуга народу-3» присутня політична тематика та позитивне зображення художнього персонажа Зеленського, а назва фільму ідентична до назви політичної партії, висуванцем від якої є Володимир Зеленський.

Також КВУ закликає Зеленського оплатити показ серіалу «Слуга народу-3» на телеканалах, що його транслюватимуть, із виборчого фонду кандидата в Президенти. В іншому випадку це розглядатиметься як порушення «Про вибори Президента України», який забороняє фінансування матеріалів передвиборної агітації поза межами виборчого фонду кандидата, попереджають в організації.

«Схожа ситуація була 2018 року в Литві, де один із місцевих політиків частково оплатив зйомки серіалу, який позитивно висвітлював його діяльність. Головний герой серіалу був візуально схожий на політика, а також у серіалі позитивно згадувалося про його партію. Головна виборча комісія Литви визнала окремі епізоди фільму політичною рекламою з відповідними юридичними наслідками», — зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Прем'єра «Слуги народу-3» запланована на березень 2019 року.

Як писав «Вголос», чому Зеленський очолив соціологічні рейтинги?

ІА "Вголос": НОВИНИ