США і Московія вийшли з ядерної угоди. Чим це обернеться для України та що нам із цим робити?

Про це на своїй сторінці у Facebook розповів лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

«Передусім нагадаю: угода між СРСР та США діяла з 1987 року. Тоді країни домовились про заборону виготовлення та випробування наземних ракет середньої (1000-5500 км) і малої (500—1000 км) дальності, щоб зупинити гонку ракетних озброєнь у Європі й вивести Європу з-під удару як можливу арену зіткнення (США, розташовані за океаном, недосяжні з таких відстаней).

Останні 7 років Московія методично порушувала угоду, випробовуючи заборонені типи ракет. Америка перманентно давала застереження, а Кремль їх перманентно ігнорував. Тому США були змушені розірвати угоду, звинувативши Москву у порушенні її умов.

Які з цього наслідки?

Безпекова ситуація у світі, а найперше - у Європі, суттєво зміниться. США вже переносять ракетні системи до Центральної Європи. Якщо ж Московія посилить напругу на східних кордонах НАТО, сформує загрозу країнам Балтії й Польщі (а це прогнозовано), - США перенесуть до Європи ракети з ядерними зарядами.

За таких умов нас обов‘язково втягнуть у протистояння. І тут вже питання. Будемо ми суб’єктом регіональної політики? Чи об‘єктом, над територією якого проводитимуть авіа- та ракетні зіткнення з усіма відповідними наслідками?

То що ж нам робити?

Формувати систему тактичної протиракетної оборони, до якої можливе залучення наших партнерів з НАТО. Розвивати державне замовлення, залучати вітчизняних ракетних розробників.

Посилювати військо. І не тільки на землі, а й у повітрі. Бо перемога досягається насамперед там - через ураження ворожих угруповань військ, підрив промислово-економічного потенціалу противника силами авіації та артилерії, зокрема з великої дистанції.

Розробляти системи стратегічних неядерних сил, з урахуванням як повітряного, так і сухопутного й морського компонентів. Це має стати пріоритетом для Верховного Головнокомандувача.

Ну й згадаймо: Україна теж приєдналася до вищезгаданої Угоди під час відмови від ядерного арсеналу. Нині, в умовах виходу з Угоди США та РФ, стримування України в розробці та розміщенні цих видів озброєнь втрачає сенс. Тож на міжнародній дипломатичній арені маємо піднімати питання виходу України з режиму Угоди і розробляти ракети середньої та малої дальності для забезпечення достатнього рівня захисту та можливостей нанесення адекватного удару по ворогу.

Ніхто не захистить нас краще за нас самих. Минулі 5 років це вже підтвердили.

ІА "Вголос": НОВИНИ