Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Зазначається, що речовина є з'єднанням високотоксичних агентів з дещо відмінним хімічним складом в порівнянні з такими відомими отруйними газами, як «зарин» або VX.

Складові «Новачка» у 5-10 разів смертельніші за згадані отруйні гази, хоча фактичних доказів цього немає, адже Москва ніколи не декларувала цю речовину Організації із заборони хімічних озброєнь (Гаага), яка контролює виконання Конвенції про заборону цього виду озброєнь.

Як пояснив виданню експерт в галузі хімії та фармакології, професор університету Редінга Гаррі Стівенс, хімічна речовина «Новачок» викликає уповільнення роботи серця і обмежує функціонування дихальних шляхів, приводячи до смерті через задуху.

«Новачок» належить до четвертого покоління отруйних газів, який був виготовлений з агрохімікатів, а отже, виробництво цієї наступальної зброї, на думку американського експерта щодо хімічної зброї Емі Смітсон, можна було легко сховати, видаючи це законною комерційною галуззю.

Згідно зі звітом, оприлюдненим у 2014 році американською Ініціативою з питань скорочення ядерної загрози (Nuclear Threat Initiative), яка працює над зниженням загрози зброї масового знищення, припускалося, що в арсеналі Росії залишаються ще тисячі тонн різних варіантів речовини військового призначення типу «Новачок» та його попередніх видів.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ