Мешканцям будинків на вулицях Żurawia і Krucza набридли смердючі контейнери зі сміттям. Їх заповнюють  вісім довколишніх ресторанів та кафе, повідомляє польське інтернет-видання Wyborcza .

«Протягом кількох останніх років місто легко приймало магазини, кафе, ресторани, не беручи до уваги того, що станеться проблема сміття», – написав у листі голова Правління Спільноти Жителів Żurawia 16А. Насправді аж 7 наповнених контейнерів стоїть на задньому дворі між вулицями Żurawiа 16А і Kruczа 41/43.

Мешканці мали багато ідей для розв'язання проблеми зі сміттям. Все розпочалося 2 роки тому з листа до Управління міськими дорогами – запропонували вивезення контейнерів з двору на вул. Kruczа, але чиновники не погодилися з цим, тому що це представницька вулиця.

Потім, навесні 2016 року, на прохання однієї з мешканок, працівник Інспекції будівельного нагляду перевірив, чи контейнери не стоять ближче, ніж передбачено – 10 м від житлових будівель. Виявилося, що один контейнер знаходиться надто близько – 8,5 м від будівлі на вул. Żurawiа 16А. Після такого обстеження, за словами голови громади, нічого не змінилось і всі контейнери так і продовжують стояти на подвір'ї.

У жителів виникла нова ідея. У проході біля воріт, що ведуть на двір, знаходиться приміщення, де колись був шале, а потім магазин одягу. Оскільки це приміщення пустує, можливо там знайдеться місце для всіх контейнерів? Ідею підтримали шість міських радників (в тому числі й «Право і справедливість»)

Однак в. о. директора відділу управління нерухомістю міста Яцек Новак проти цього рішення.

«Цю ідею важко прийняти з двох точок зору: естетичної і раціональної», – вважає він. Новак впевнений, що в такому місці легко можуть з'явитися шкідники. Якщо ж мова йде про раціональність господарювання, то приміщення надалі здається в оренду компанії, яка мала тут магазин одягу (хоча не працює вже більше півроку). Але керівництво району в грудні 2016 року вирішило, що до договору оренди приєдналися також люди, власники сусіднього ресторану. А в березні цього року район погодився на зміну виду діяльності в цьому місці – на гастрономічну (відкриється ще один заклад харчування). Плата від оренди принесе місту близько 30 тисяч злотих в рік.

«Ще одна гастрономія означає ще більше сміття, – зазначає голова Правління спільноти жителів Krucza 41/43. – А з нас дійсно вистачить цих риб'ячих голів, які плавають в контейнерах!»

Відділ управління нерухомістю запропонував альтернативу – зробити ремонт подвір'я і поставити альтанки з герметичними контейнерами, оснащені вентиляторами з фільтрами (таким чином зникне проблема з жахливим запахом). План повинен бути реалізований до кінця року.

За неофіційною інформацією, бюджет ремонту коливається в межах 400 тисяч злотих. – Це погане управління, – оцінює радниця Єва Червінська, що займається цією справою, і додає, що якщо ремонт двору необхідний, то нові альтанки – ні. Вона пропонує, щоб контейнери зі сміттям взагалі звідти вивезли, а ресторани нехай самостійно займаються вивезенням сміття. Директор відділу управління нерухомістю під час розмови з радницею заявив, що ідея варта розгляду. Однак менеджери ресторанів заявляють, що їм контейнери не заважають.

Так виглядає сміттєва криза по-польськи.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ