Про це повідомляє корреспондент «Вголосу».

Присутні під час прес-конференції місцеві жителі розповіли, що відколи на міське сміттєзвалище, яке розташоване у піщаному кар'єрі, почали масово завозити львівське сміття (з 2016 р.) – якість води у криницях Миколаєва значно погіршилась. Все через те, що сміття висипають  без підготовленої основи, зверха все розрівнюють бульдозером, прикривають землею і інфільтрати згодом, через пісок, потрапляють у підземні води, звідки - до місцевих жителів, які живуть за кілька сотень метрів від сміттєзвалища.

У своєму виступі Богдан Михалусь, зазначив, що фірма «Екотех» (засновником якої є «Грінера»), яка і має в оренді сміттєзвалище, планує його розширити на більше, як 5 га.

Як пише місцеве видання «Зерна істини», під час прес-конференції депутат районної ради Володимир Паньків, зауважив, що це не є рекультивація сміття, його тут лише засипали піском та перешарували. «Знизу пісок, потім сміття і знову пісок…Фактично ніякої основи, тому що полігон мав би передбачати перш за все основу, щоби відвести інфільтрат. І все це сміття йде до нас в криниці, – обурювався депутат. – Наступне питання:' чи є всі необхідні дозволи? Я думаю, що пан Михалусь, який є громадянином Америки, прийшов сюди, оскільки в Америці йому б ніхто не дозволив працювати без дозволів. Компанія «Екотех», за даними, які надала ОДА, завезла за один місяць на полігон стільки сміття, скільки на миколаївський полігон возили б з Миколаєва цілий рік. Тобто місяць дорівнює року», – підсумував пан Володимир.

У свою чергу голова миколаївської громадської комісії з питань сміттєзвалища Зеновій Баранецький зазначив, що для піщаного кар’єру треба щонайменше метр глини, щоб інфільтрати не моглим потрапити у грунтові води.

Як писав «Вголос», на Миколаївському сміттєзвалищі під час завезення сміття виключають камери відеонагляду.

17 січня 2018 р. на Миколаївському сміттєзвалищі компанія «Грінера Україна» відвантажила понад 300 тонн сміття, попри 120 тонн, які дозволен угодою. 

Нагадаємо, що за вивіз сміття зі Львова відповідальність на себе взяла Львівська обласна державна адміністрація.

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ