Розпочнемо зі сміттєвого меморандуму. Яке Ваше ставлення до нього і чи вірите, що він буде виконуватись?

Сміттєвий меморандум не може бути панацеєю. Це – звичайний папір. Тут є декілька важливих моментів. Всі кроки, які зараз робляться для того, аби вийти зі сміттєвої кризи, є позитивними. Хвилює інше. Кілька років тому на сесії міської ради було прийняте рішення, відповідно до якого міський голова на початку кожної сесії мав би доповідати про ситуацію зі сміттям. Також Садовий повинен був презентувати комплексну програму виходу міста із сміттєвої кризи.

Обласна і міська рада заклали кошти в бюджеті для того, щоб передати їх містам у разі, якшо ті приймуть і підпишуть цей меморандум, провівши громадські слухання. Ми говоримо про те, що буде із цим сміттям протягом найближчого місяця, або, як зазначено в меморандумі, двох років. Натомість, ми не думаємо про те, що буде з львівським полігоном.

Сподіватимемось, що меморандум виконуватимуть, але не треба забувати, що він не вирішить проблему повністю. Львівська влада зобов`язана думати про полігон, думати про те, який сміттєпереробний завод і де саме буде збудований.

Також потрібно розуміти, що усі ці цифри, про які зараз говорять – з повітря. Тобто, сміття далі вивозять необлікованим.

Чи готові полігони приймати таку кількість сміття? І чому меморандум підписали 21 квітня, а переговори із містами ведуться лише зараз?

Важко коментувати, як ця ситуація вирішується на рівні міського голови та державної вертикалі. Після трагедії, яка трапилась у Грибовичах, стало зрозуміло, що це питання можна буде вирішити виключно у публічній площині. Тобто, уже цілий рік міський голова, який заодно є керівником однієї з парламентських партій, через політичні інтриги з прем`єр-міністром та президентом торгується - хто візьме на себе відповідальність за львівське сміття. Рік ми слухали риторику Садового про те, що Львів перебуває у сміттєвій блокаді, а ще - коментарі Синютки, Порошенка, Гройсмана щодо того, наскільки Садовий не здатний вирішити сміттєву проблему. Протягом року тривав такий пінг-понг, тепер зійшлися на підписанні меморандуму.

Чому перед тим не зібралися, не пропрацювали спільно з головами, спільно з громадами, не підписали публічно за круглим столом цей меморандум – невідомо.Чому, власне, спочатку відбувається підписання, а лише зараз міста та райцентри повинні приймати відповідні рішення...Замість того, щоб думати про піар-ходи, керівництво міста і області мало б думати про конкретику – як вирішити це питання.

Чи збудують візит-центр у Шевченківському гаї?

Насправді, відбувається те, про що представники «Свободи» говорили ще півтора роки тому, напередодні останніх виборів до міської ради, коли звертали увагу, що буде певний ризик непрозорості прийняття рішень ЛМР, якщо міський голова одночасно матиме найбільшу фракцію міськради. Зараз ми маємо у ЛМР сформовану чітку, «просадовівську» більшість на чолі з партією «Самопоміч», котра не вважає за доцільне радитися з громадою, зважати на застереження опозиційних партій про те, як вирішувати те чи інше питання. Зокрема, це стосується й Шевченківського гаю.

Однозначно, що це бажання мера зробити гарний піар-хід. Наприклад, ми маємо центральну частину міста, де ззовні всі будинки пофарбовані, все класно...але коли заходимо у під`їзд – бачимо, в якому реальному стані перебувають усі ці будівлі. Відповідно, така ж ситуація і з Шевченківським гаєм, коли, за словами працівників, 40-50% експонатів там потребують негайної реконструкції, у всіх 5 церквах протікають дахи, школа також у аварійному стані. Працівники б`ють на сполох: треба ремонтувати. Натомість, кошти на будівництво візит-центру були закладені ще декілька років тому, але кожен по-різному розумів, яким саме він буде. Ми думали, це буде заклад, спрямований на популяризацію гаю. Натомість ми бачимо, що лише незначна частина візит-центру спрямована на це, а 80% усіх приміщень розраховані на використання у сфері харчування і т.д. Тобто, виходить, що ми маємо проблеми ремонту доріг, шкіл і всього решта, але чомусь будуємо заклади громадського харчування, а за рік, ймовірно, здаватимемо їх в оренду чи суборендцу комусь наближеному до міського голови. А ці експонати будуть в тому ж стані, якщо не в гіршому.

Які кроки може зробити громада, аби не дозволити це будівництво?

Низка громадських організацій, а також мешканці, які проживають в районі Шевченківського гаю, вже заявили, що не допустять цього будівництва. Вони вимагатимуть, аби кошти, закладені на будівництво візит-центру, повернули до депутатського корпусу на розгляд ЛМР, аби перерозподілити їх на реконструкцію експонатів, які цього потребують.

Окрім Шевченківського гаю і проблеми із вивезенням сміття, на сесії міської ради говорили також і про квартплату. Чому вона завищена?

Потрібно зрозуміти дуже просту річ. Рішення, які приймаються виконавчим комітетом ЛМР, по суті, приймаються міським головою і низкою його заступників. Отже, це одноосібне рішення міського голови.

Вкотре було зачитано звернення, в якому вимагали обгрунтувати підняття тарифів, які, на нашу думку, є завищеними вдвічі. Ми вже півроку не можемо почути фахової відповіді. Таке враження, що ці цифри просто взялися з неба.

Якшо ми не почуємо найближчим часом обгрунтовану відповідь щодо таких тарифів –звертатимемось до містян і закликатимемо їх приєднатись до цієї боротьби. Адже, на жаль, не завжди винятково у сесійній залі можна досягти тієї мети, яка потрібна львів'янам.

Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19:00 на телеканалі НТА 

 

«Вголос»

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ