Польський президентський літак Ту-154 за півроку до катастрофи під Смоленськом проходив ремонт в консорціумі, над яким здійснюють нагляд спецслужби РФ.

Про це повідомляє Gazeta Polska Codziennie з посиланням на комюніке підкомісії з питань повторного розслідування Смоленської катастрофи.

За даними газети, 9 вересня 2009 заступник міністра оборони Польщі повідомив міністру, що "ремонт літака Ту-154М також контролюється 2-м управлінням Федеральної служби з військово-технічного співробітництва РФ, яке погодилося провести ремонт літака на базі ВАТ Авіакор Самара".

Газета зазначає, що Федеральною службою з військово-технічного співробітництва РФ керують співробітники російських спецслужб.

Згідно з офіційними даними, літак прибув на Авіакор для виконання капітального ремонту 29 травня 2009 року. Після ремонту йому призначили термін служби понад 25 років.

Нагадаємо, що результати дослідження британської лабораторії підтвердили висновки польської сторони про причини смоленської катастрофи, згідно з якими на борту Ту-154М стався вибух. Згідно з польським звітом, в 107 з 215 взятих зразків виявили сліди вибухових матеріалів.

10 квітня 2010 року під Смоленськом розбився літак Ту-154, на якому президент Лех Качинський з дружиною та представники вищого командування і політичних партій Польщі летіли на траурні заходи з нагоди річниці розстрілу польських офіцерів у Катинському лісі.

В результаті авіакатастрофи загинули всі 96 осіб, включаючи 7 членів екіпажу. Незважаючи на те, що, згідно з висновками Міждержавного авіаційного комітету, причиною катастрофи стали неправильні дії екіпажу, багато хто побачив в аварії руку Москви.

У 2015 році нова влада Польщі вирішила повернутися до питання катастрофи Ту-154 президента Качинського. На початку лютого 2016 року Польща відновила розслідування катастрофи літака.

ІА "Вголос": НОВИНИ