Так відповіли на запит видання «DW» у прес-службі Європейської зовнішньополітичної служби.

Встановлення зони вільної торгівлі (ЗВТ) між ЄС та Україною означає, що митні тарифи, які сплачуються під час продажу товарів між Україною та ЄС, у більшості випадків поступово знизяться до нуля. Переважну більшість митних зборів буде скасовано відразу після набуття Угодою чинності. Загалом, Україна та ЄС скасують імпортні мита на близько 97% та 96,3% товарів відповідно. Ввізні мита будуть негайно скасовані на більшість промислових товарів (82,6% – Україна та 91,8% – ЄС). Для решти товарів встановлено перехідні періоди, а для легкових автомобілів та одягу, який був у використанні, передбачено застосування спеціальних захисних механізмів. Вони спрямовані на захист вітчизняної автомобільної та легкої промисловості.

Для сільськогосподарської продукції з моменту тимчасового застосування Угоди з боку ЄС та її ратифікації Україною, мита буде скасовано на 35,2% тарифних ліній в Україні та на 83,1% – в Євросоюзі. Що стосується решти товарів, то для 52% тарифних ліній Україна запроваджує перехідні періоди тривалістю від 1 до 7 років, для 9,8% – часткову лібералізацію та для 3% – безмитні тарифні квоти. Це означає, що для особливо чутливих секторів ГВЗВТ дає українським виробникам більше часу для адаптації до конкурентнішого середовища.

Внаслідок скасування мит українські експортери заощаджуватимуть 487 млн. євро щороку. Економія експортерів ЄС складе 391 млн. євро щороку.

ІА "Вголос": НОВИНИ