Сьогоднішній день називають по різному: Гробки, Дарна неділя, Могилки, Опроводи, Провідна неділя, Радониця, Радовниця, Радуниця, Родичі, Томина неділя, Хомина неділя — традиційні громадські поминки, що припадають на першу після Великодня неділю і наступні за нею кілька днів, передає mamajeva-sloboda.ua.

Поминання родичів на Проводи — давньоукраїнський звичай, що отримав своє місце і у християнському календарі.

Церква у цей день молиться за померлих, а також згадує євангельську історію про Фому, який не повірив у Христове воскресіння, аж поки не вклав у Христові рани пальців. І лише після цього він став палким проповідником, навертаючи невірних у Індії.

В цей день українці віддавна відвідують кладовища, приходячи на могили померлої рідні та близьких. Під відкритим небом біля капличок у цю неділю священики правлять службу за померлими.

У деяких регіонах накривають поминальні столи прямо на цвинтарі. Однак священики закликають в першу чергу молитися за померлих, творити добрі справи та подавати у їх пам'ять милостиню, і аж ніяк не розпивати на могилах спиртне. Пакунок же із солодощами краще віднести нужденним чи віддати дітям.

До того ж, вже стало традицією нести у цей день на кладовище штучні квіти. Священики та екологи закликають краще принести паперові або ж посадити  живі, аби не шкодити навколишньому середовищу.

Перед Провідною неділею на кладовищах прибирають: приводять до ладу могили, саджають квіти, виполюють бур’яни. Благочестивою справою вважається прибрати на могилі, яку не відвідує рідня.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ