Це тиждень приготувань до Великого посту, пише РІСУ.

Цього року Масляна триватиме до 22 лютого.

Закінчується Сиропусний тиждень Прощеною неділею, коли кожен повинен забути про кривди та попросити пробачення в усіх, кого образив.

Масницю, Масляницю або з російської Масляну, як і багато інших давніх українських народних свят, було включено до християнського календаря, але з прив’язкою до Великодня. Водночас раніше Масляну святкували напередодні Новоліття – язичницького Нового року. Він розпочинався з першим весняним молодиком, який настає перед весняним рівноденням.

Основною стравою на Масляницю, як відомо, є млинці, які печуть щодня з понеділка по неділю. Млинці випікають із житнього та пшеничного борошна, з різних злаків — гречки, проса, вівса, роблять їх простими і з припіком (із додаванням різних продуктів). До млинців подають масло, сметану, мед, малосольну рибу, оселедець, варення.

Також Масляна відома всенародними гуляннями: це танці, співи, катання з гірок на санчатах, спорудження опудала тощо.

Кожен день тижня має власні традиції. В понеділок влаштовують гуляння і роблять із соломи ляльку. У вівторок дівчата частують млинцями хлопців, а свекрухи приглядають невісток. У середу теща пригощає зятя, а в п'ятницю в гості чекають на тещу. І зять має запросити її особисто.

У неділю гуляння завершують, сповідаються і просять одне в одного вибачення. Потім ідуть до лазні – Великий піст зустрічати треба, очистившись і душею, і тілом.

У Західній Україні цей період перед Великоднім постом називають Запустами і немає традиції випікати млинці.

ІА "Вголос": НОВИНИ