Старий Новий рік — це рідкісний історичний феномен, додаткове свято, яке вийшло в результаті зміни літочислення, пишуть Українські новини.

Традиція відзначати Старий Новий рік виникла після 1918 року, коли було введено нове літочислення.

В давньоруському календарі цей день був присвячений Василію Великому і називався Василів день. Він був покровителем свинарів, тому в цей день зазвичай зарізали свиню, з м'яса якій готували безліч ситних страв, так як саме свиня у предків виступала символом плодючості худоби і сімейного благополуччя.

Зранку господині пригощали всю сім'ю пшеничною кашею, яку щедро заправляли м'ясом або медом. У народі ходила прикмета: чим смачніше каша, тим краще видасться наступаючий рік. А ось якщо блюдо не вдалося, то і сім'ю будуть переслідувати невдачі. Потім з обіду до вечора жінки пекли млинці, ліпили вареники з різними начинками і запікали поросят. Чоловіки допомагали їм по господарству, а діти ходили колядувати.

На ранок 14 січня молоді люди виходили на вулиці і розпалювали багаття, щоб спалити “дідуха” і перестрибнути новорічний вогонь на знак очищення. В цю ніч вірили: чим більше зірок на небі, тим більший вродить урожай.


 

ІА "Вголос": НОВИНИ