Починаючи з 28 червня 1996 року в Україні щорічно відзначають День Конституції.

Цього року державне свято випало на вівторок.

Конституцію нашої держави ухвалили не одразу після набуття незалежності. Це сталося аж через п’ять років. До того часу в Україні діяла Конституція колишньої УРСР.

28 червня 1996 року нардепи провели 24-годинне засідання та ввели в дію Конституцію України. З того часу щорічно відзначається таке свято.

Ухвалення Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Це також стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

День Конституції України – єдине державне свято, закріплене в самій Конституції: «Стаття 161. День прийняття Конституції України є державним святом – Днем Конституції України».

Цього року 28 червня мало б бути вихідним днем, однак повномасштабний напад росії все змінив. Згідно з воєнним станом, скасовується стаття про неробочі та святкові дні. Зазвичай у цей день проводили різні заходи, паради, концерти.

З нагоди Дня Конституції зробив заяву і президент Володимир Зеленський.

«Ми ухвалили Основний Закон держави 26 років тому. 26 років по тому захищати свою державу для нас – основний закон. Чому? Це право українського народу на самовизначення, всенародно схвалена незалежність України, незворотність шляху до Європи. Це відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями», – заявив глава держави.

Не Україна першою почала війну, не ми першими напали та почали стріляти. Зараз українці захищають свою незалежну, соціальну, суверенну, демократичну та правову державу.

Володимир Зеленський запевнив, що будуть дотримані всі норми Конституції щодо територіальної цілісності України, ворога буде вигнано з держави, а українці знову отримають свої демократичні права на свободу та життя.

«Окупант чекав на гостинний прийом, а отримав шалений спротив. Зустріч не хлібом-сіллю, а «Стугною» і «Джавелінами», «Байрактаром» і «Нептуном», «Вільхою» і «Хаймарсами». Наш спротив триває вже 125 днів. Для світу – це восьме диво, для ворога – дев’ятий вал, а для нас – 17-та стаття Конституції України. Захист України – це найважливіші функції держави і справа всього українського народу. Ми не маємо іншого вибору, аніж захищати свій вибір. Наш обов’язок – захищати наші права. Права, гарантовані Конституцією», – наголосив глава держави.

Як писав «Вголос», у РНБО заявили про велику загрозу нападу на Україну з території Білорусі.

Також ми повідомляли, що Володимир Зеленський відреагував на ракетний обстріл ТЦ у Кременчуці.

ІА "Вголос": НОВИНИ