Організатори закликають вимкнути світло на одну годину як символ дбайливого ставлення до природи, а також разом стимулювати інтерес до проблеми зміни клімату, повідомляє «112 Україна».

Цьогоріч виповнюється 10 років з моменту проведення першої Earth Hour.

У 2007 році захід було організовано Всесвітнім фондом дикої природи в Сіднеї, тоді в ньому взяли участь понад 2 млн осіб. Вже на наступний рік акція отримала світову підтримку, і до Години Землі долучилися 35 країн світу, а всесвітньо відомі пам'ятки на годину стали темними. Відтоді акція відбувається щорічно в останню суботу березня. У 2009 році Година Землі за оцінками WWF була визнана наймасовішою акцією: у ній взяли участь 4088 міст та 88 країн по всьому світу. У цьому ж році до неї приєдналася й Україна.

З кожним роком кількість українських міст, які беруть участь у Годині Землі, зростає. У столиці в минулому році відключали підсвітку монумента «Батьківщина-мати», Національного музею історії України в Другій світовій війні, будівлі Міністерства закордонних справ, монумента Незалежності і флагштока на Майдані Незалежності, а також архітектурно-декоративне освітлення дзвіниці Михайлівського монастиря, Успенського собору та дзвіниці Києво-Печерської лаври, Софіївського собору.

Всього в минулому році 178 країн і територій долучилися до Години Землі, а сама акція переросла у великий рух з порятунку навколишнього середовища. За час існування акції по всьому світі було втілено тисячі природоохоронних ініціатив. 

До 2011 року логотип акції був «60 Earth Hour», проте пізніше його вирішили замінити на «60+», що означало заклик вийти за межі однієї години.

Організатори Години Землі не стверджують, що ця подія сприятиме скороченню споживання енергії або скороченню викидів вуглекислого газу – це символічна дія. Тому вони не займаються вимірюванням цих показників. Вони відзначають, що це ініціатива, спрямована на заохочення окремих осіб, підприємств і урядів усього світу до відповідальності за їх екологічний слід.

У той же час існують і критики Години Землі. Вони наводять приклади нещасних випадків, що сталися під час акції або те, що вимкнення світла на 1 годину ніяк не впливає на навколишнє середовище. А використання свічок у цей час теж може мати негативні наслідки.

До цьогорічної кампанії вже приєдналося біля 50 українських міст. Наприклад, в Одесі вимкнуть декоративне освітлення театру Опери та Балету та Спасо-Преображенський собор, у Львові – Оперний театр та центр міста, а також Вічевий майдан та Центральну ратуша у Івано-Франківську і ще багато пам’яток по всій Україні. 

ІА "Вголос": НОВИНИ