Сьогодні, 24 жовтня, стартує основний раунд кваліфікації на чемпіонат Європи з гандболу-2020, який буде історичним. Вперше чемпіонат Європи проходитиме відразу в трьох країнах – Австрії, Норвегії та Швеції. Також вперше в історії участь у фінальній частині візьмуть відразу 24 збірні.

Раніше на Євро виступали по 16 команд. Окрім господарів путівку на континентальну першість вже отримала володарка золота 2016 року збірна Іспанії. Решту путівок розіграють у 2-й кваліфікаційній стадії, що стартує сьогодні. Серед учасників відбору і оновлена збірна Україна.

32 команди поділені на 8 квартетів. На Євро вийдуть по дві найкращі збірні кожної з груп, а також 4 найкращі команди з тих, що посядуть треті місця. Про це повідомляє прес-служба Федерації гандболу України.

Збірна України потрапила до 8-ї відбірної групи разом з олімпійськими чемпіонами-2016, чемпіонами Європи 2008 та 2014 збірною Данії, учасником ЧЄ-2014, 2016 та 2018 збірною Чорногорії, а також збірною Фарерських островів, яка виграла 1-й етап кваліфікації.  Українці стартують сьогодні матчем в Орхусі проти Данії, а 28 жовтня в Сумах прийматимуть Чорногорію. Обидва матчі можна побачити у прямих трансляціях.

Календар матчів збірної України у відборі на ЧЄ-2020:

24 жовтня. 22.00. Данія – Україна.

28 жовтня. Україна – Чорногорія.

10-14 квітня. Фарерські острови - Україна

13-14 квітня Україна - Фарерські острови

12-13 червня. Україна - Данія

15-16 червня. Чорногорія – Україна

Сергій Бебешко - новий головний тренер «синьо-жовтих» - вважає, що Україна має виходити на чемпіонат Європи як мінімум з другого місця. Наш головний конкурент – Чорногорія, яка гратиме без головної гандбольної зірки країни - Вуко Борозана з «Вардара». Втім склад чорногорців все одно виглядає доволі потужно.  Україна востаннє грала на чемпіонаті Європи у 2010 році. Тоді у трьох матчах проти Хорватії, Росії та Норвегії 27 м’ячів закинув Сергій Онуфрієнко. Одним з лідерів збірної він є і зараз. 33-річний правий півсередній виступає за «Шартр» і входить до числа найкращих снайперів 2-го дивізіону чемпіонату Франції.

Після тривалої паузи повернулись до збірної Владислав Остроушко, воротар Валентин Кошовий та лінійний Павло Гурковський.  В рамках підготовки національна команда України провела збори у Конча-Заспі і тренер залишився задоволений фізичною формою гравців, а ще більше – настроєм всередині колективу.

На жаль, через травми в перших матчах відбору не зіграють Станіслав Жуков з німецького «Гумерсбаха» та Артем Козакевич з «Мотора». У зв’язку зі зміною громадянства припинив виступи воротар Ігор Чуприна («Татран», Словаччина). Стартовий матч відбору на чемпіонат Європи-2020 Данія - Україна розпочнеться сьогодні о 22.00 за київським часом.

Збірна України. Склад на матчі проти Данії та Чорногорії
Воротарі:
Геннадій КОМОК («МОТОР»)
Валентин КОШОВИЙ («Азот Пулави», Польща)
Польові гравці:
Сергій ОНУФРІЄНКО  («Шартр»,Франція)
Владислав ОСТРОУШКО («Селка», Туреччина)
Олександр КИРИЛЕНКО («КОКС», Фінляндія)
Павло ГУРКОВСЬКИЙ («Келераши», Румунія)
Олександр ЮЖБАБЕНКО («Спартак», Росія)
Андрій АКІМЕНКО (ZTR)
Олександр ТІЛЬТЕ (ZTR)
Роман СЕВЕРИН (ZTR)
Євген БУЙНЕНКО («МОТОР»)
Захар ДЕНИСОВ («МОТОР»)
Дмитро ТЮТЮННИК («МОТОР»)
Юрій КУБАТКО («МОТОР»)
Євген ЖУК (ЗНТУ-ЗАБ)
Дмитро ДОРОЩУК (ЗНТУ-ЗАБ
 

ІА "Вголос": НОВИНИ