Маркіян Шашкевич народився у с. Підлісся (тепер Золочівський район Львівської обл.). Освіту здобував у гімназіях Львова та Бережан. 1829 р. вступив до Львівської духовної семінарії, був слухачем філософського курсу в Львівському університеті. Висвячений на священика 1838 р., з 1842 р. був парохом у с. Новосілках. Один з організаторів «Руської трійці», що ставила перед собою широкі культур.-просвітницькі завдання, один завторів альманаху «Русалка Дністровая» (м. Будапешт, 1836 р.) — першої на західних теренах України книжки живою народною мовою, що справила визначальний вплив на розвиток нової української літератури. Обстоював і втілював ідею розвитку такої літератури.

Розробляв принципи фонетичного правопису («Пиши — як чуєш, а читай — як видиш»). Уклав «Читанку» для народних шкіл (1836 ., вид. 1850 р., 1853 р.). Свої мовні переконання Шашкевич сформулював у брошурі (польською мовою) «Азбука і abecadło» (м.Перемишль, 1836 р.), у якій рішуче виступив проти спроби латинізації українського алфавіту.

Патріотичною ідеєю любові до рідної мови пройняті поетичні твори Шашкевича «Слово до чителей рідного язика» та «Руська мова».

14 жовтня 1836 р. у соборі Св. Юра він вперше в Галичині виголосив свою проповідь  українською мовою (водночас з Юліяном Величковським в Успенській церкві, Миколою Устияновичем — церкві св. Параскеви).

ІА "Вголос": НОВИНИ