Відповідно до постанови Верховної Ради України «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «30 років після Чорнобиля: уроки та перспективи», нині всебічної уваги і захисту держави потребують майже 2 мільйони осіб, серед яких понад 108 тисяч інвалідів і більше ніж 418 тисяч потерпілих дітей.

Загалом в Україні від аварії постраждали близько 5 мільйонів громадян, радіоактивного забруднення зазнали 5 тисяч населених пунктів у 12-ти областях нашої держави.

За підрахунками експертів, радіоактивна хмара від аварії поширилася на Україну, Білорусь, а також країни Прибалтики і Західної Європи: Польщу, Швецію, Фінляндію.

Сумарний викид радіоактивних елементів йоду, стронцію і цезію, що потрапили в навколишнє середовище внаслідок руйнації реактора четвертого енергоблоку, є еквівалентним вибуху відразу ста атомних бомб у місті Хіросімі.

За міжнародною шкалою ядерних подій, техногенній катастрофі в Чорнобилі присвоєно найвищий сьомий рівень – локальна катастрофа з глобальними наслідками.

Нагадаємо, вибух стався 26 квітня 1986 року о 1:23:47 під час проведення проектного випробування турбогенератора №8 на енергоблоці №4, унаслідок якого було повністю зруйновано реактор. Будівля енергоблоку, а також покрівля машинного залу частково обвалилися.

Безпосередньо під час вибуху на четвертому енергоблоці загинула лише одна людина, ще один чоловік помер уранці від отриманих травм. Наступного дня зі станції евакуювали до московської лікарні №6 104 постраждалих. Згодом у 134 співробітників ЧАЕС, членів пожежних та рятувальних команд розвинулася променева хвороба. 28 з них померли впродовж наступних кількох місяців.

Як писав «Вголос», будівництво нового безпечного саркофага під кодовою назвою «Укриття», що накриє зруйнований реактор Чорнобильської АЕС, мають завершити наприкінці 2017 року.

Зараз триває будівництво арки над пошкодженим реактором №4.

Окрім того, неподалік зруйнованого 4-го ядерного реактора американська компанія «Holtec International» будує безпечне сховище для відпрацьованого ядерного пального, яке також планують здати в експлуатацію наступного року.

ІА "Вголос": НОВИНИ