Про це на власній сторінці у «Facebook» написав український політичний діяч, радянський дисидент, політв'язень і син Романа Шухевича Юрій Шухевич.

«30-ого червня виповнюється 109 років з дня народження Романа Шухевича. Слава Україні! Героям Слава!», – зазначив Юрій Шухевич.

Своєю чергою історик Володимир Вятрович у соцмережі виклав світлину головного командира УПА і зазначив, що нині в «українських збройних силах більшість інших військових, яких створила пост-совєтська корумпована армія».

Водночас, на думку публіциста, така «армія поступово зникає, витісняється у минуле справжнім українським військом, яке створюють справжні українські генерали, хай навіть поки без великих зірок на пагонах. Така армія найкращий пам'ятник Роману Шухевичу – справжньому українському генералу», – резюмував Володимир Вятрович.

Нагадаємо, Роман-Тарас Йосипович Шухевич народився 30 червня 1907 року у Львові. Дитинство провів у Краківці на Львівщіні. Закінчив Львівську політехніку, після чого відбував військову службу в польській армії. У 1925 році Роман Шухевич вступив у ряди Української Військової Організації, а у червні 1934 його арештували і заслали до концентраційного табору. Згодом його засудили на три роки ув'язнення з урахуванням слідчого арешту.

У 1943 році в житті Романа Шухевича почався новий етап діяльності як Провідника й Командира національно-визвольної боротьби проти німецьких і російських окупантів. У серпні 1943 його було обрано Головою Бюро Проводу ОУН і призначено Головним командиром УПА.

Під час німецької окупації України Р. Шухевич мешкав переважно у лісових криївках, а від серпня 1944 р. з приходом радянської влади – у селах. За наступні п'ять років він змінив величезну кількість місць проживання. Від весни 1948 року і до самої загибелі він переховувався у с. Білогорща.

Загинув славетний командир УПА 5 березня 1950 року у підпільній штаб-квартирі в будинку вчительки Ганни Конюшек. Що сталося з тілом Романа Шухевича достеменно не відомо. За однією з версій його тіло спалили біля села Гуків у Хмельницькій області, де нині споруджено пам’ятний хрест.

ІА "Вголос": НОВИНИ