П'ятницю, тринадцяте, у багатьох культурах вважають нещасливим днем.

Існує наукова назва фобії щодо цього забобону — параскаведекатріафобія (від грец. Παρασκευή — п'ятниця, δεκατρείς — тринадцять, φοβία — фобія).

Відповідно до досліджень, ледь не кожен третій європеєць відчуває певний страх перед п’ятницею, 13-го, пише Ridna.ua

За символікою чисел вважають, що 12 – це число космічного порядку і спасіння, Зодіаку, завершеності, вічності, повноти, сили, могутності. У багатьох міфопоетичних системах світу число 12 було символом 12 сузір'їв Зодіаку, символом довершеності. Воно відповідало геометричному дванадцятикутнику, символіка якого майже ідентична колу.

Водночас, якщо додати одиницю до «ідеального» числа, воно стає «чортовою дюжиною». Це число в багатьох народів символізувало смерть і водночас початок нового життя, бо порушувало числову цілісність, а отже, було небезпечне, зле.

П'ятницю здавна вважають нещасливим днем, зокрема тому, що цього дня було розіп'ято Ісуса Христа. До того ж, за свідченням деяких дослідників, розп'яття відбулося 13 числа місяця нісана єврейського календаря. Таким чином, за цією версією, п'ятниця, 13-го, стала знаменною датою, коли зі смертю Сина Божого у світі запанувало зло.

Крім того, п’ятниця, за старими традиціями, — це шостий день тижня. Нагадаємо, що тиждень (семиденка) починається не з понеділка, а з неділі. Здавна вважали, що останні дні тижня придатні лише для рутинної, нетворчої роботи, бо людина втомилася за тиждень, її здатність мислити ослаблена. Тому наприкінці тижня людина схильна допускати більше помилок, аніж на його початку. Тож п’ятницю здавна вважали днем утоми й рутини.

Психологи переконані, що більшість людей боїться «проклятої п'ятниці» через зв'язок з невдалим досвідом у минулому і намаганням убезпечитися, відкинувши зайві ризики.

Науковці називають причиною сплеску нещасних випадків нервовість та негативну налаштованість людей до «чорної п'ятниці». Таку фобію часто спостерігають, зокрема, серед людей, які зазвичай вважають себе нещасливими: таким чином, поєднання власної невпевненості та забобонів щодо п'ятниці, 13-го, призводить до нервового напруження, стресу, а від цього — і до значної кількості статистичних нещасних випадків.

Додамо, цього року п'ятниць, 13-го, більше не буде.

ІА "Вголос": НОВИНИ