Це свято було встановлено Церквою, щоб показати велич Пресвятого і Животворного Духа, у протидію вченню єретиків, які відкидали Божество Святого Духа і єдиносущність Його з Богом Отцем і Сином Божим, пише УНІАН.

Святий Дух єдиний з Отцем і Сином у всьому, тому Він і робить з Ними все, так як Він є самовладним, всесильним і благим. Через Нього подається всяка мудрість, життя, рух.

Він є джерелом усякого життя. Він має все, що має Отець і Син, окрім ненародження Отця і народження Сина, виходячи від єдиного Отця. Святий Афанасій говорить: «Дух Святий від Отця не створений, не народжений, але виходить».

У чому полягає ісходження Святого Духа від Отця для нас незбагненно, як незбагненно і народження Сина. Тому Свята Православна Церква ніколи не відважувалася піддавати цю таємницю Божества людським міркування, але завжди сповідувала її, згідно із вченням Спасителя нашого Ісуса Христа.

Господь відкриває людині тільки те, що необхідно для її порятунку, і багато таємниць залишаються для нас за непроникною завісою. Збагачуючи людину духовними дарами і плекаючи в ній плоди духовні, Дух Святий прикрашає людину й різноманітними чеснотами.

Молитва Святому Духу: Царю Небесный, Утешителю, Душе истины, Иже везде сый и вся исполняяй, Сокровище благих и жизни Подателю, прииди и вселися в ны, и очисти ны от всякия скверны, и спаси, Блаже, души наша.

Традиції і звичаї в Духів день

Здається, що такий день повинен починатися зі служіння в храмі або молитви. Однак, згідно з давнім повір'ям, на Духів день багато намагалися слухати землю. Для цього ще до сходу Сонця виходили на вулицю, прикладали вухо до землі і прислухалися. Такий обряд проводили в надії, що таким чином їм відкриються великі таємниці. Але в той же самий час кожен тоді щиро вірив, що таке може трапитися тільки з обраними, пише ukr.media.

Якщо у свято Святої Трійці жінки не встигали зібрати лікувальних трав, то в Духів день вони виправляли це. Адже, згідно з повір'ями, у цей день всі трави не втрачають своєї особливої сили, і здатні також вилікувати, як трави, зібрані на Трійцю.

Так як Духів день – міцно пов'язаний з язичництвом, то навіть після прийняття християнства наш народ намагався задобрити злих духів. Для цього жінки виходили в ліс, до річки і розвішували скрізь старий дитячий одяг. При цьому вважалося, що якщо зустріти русалку, то в такому разі є величезний шанс здобути багатство і достаток, однак є ризик та отримати на свою голову біду та нещастя. Адже разом з тим існувало повір'я, що русалки можуть залоскотати до смерті, або ж захопити з собою в хороводі. Особливо побоюватися слід було дівчатам і дітям, тому на Русальєму тижні їх в ліс не пускали.

Також повсюдно в цей день було прийнято годувати землю. Для цього жінки виходили в поле, стелили покривало і влаштовували трапезу. Якщо цей обряд зробити, то, на думку наших предків, весь рік буде гарний і багатий урожай. А частина їжі або розносили по різних частинах поля, або намагалися закопати трохи їжі, примовляючи: «Земля-іменинниця, дай нам урожай».

Колодязь, який був освячений постійно відвідували протягом дня. Вмивалися, залишали поминальну їжу, кидали монету і молилися. Таким чином, в давнину намагалися змити з себе всі гріхи і очиститися.

Після храму, багато поспішали на кладовище, щоб прикрасити гілками берези могили. Там також влаштовували трапезу. Однак решту їди додому не забирали, а залишали на кладовищі.

Прикмети та повір'я на Духів день

Наші предки вірили, що в жодному випадку в цей день не можна було дивитися на своє віддзеркалення у воді. Це може призвести до того, що дівчина чи хлопець могли втратити свою справжню любов.

Якщо це свято було дощовим, то, за прикметами, наступні шість тижнів теж будуть такими ж.

У цей день, вирушаючи набрати води, завжди говорили "пішла по воду". Якщо ж сказати "пішла за водою", то можна легко потонути.

Також вірили, що русалки і русали, яких у цей день можна зустріти, це люди, які померли раніше свого часу або ж покінчили життя самогубством.

На Духів день всі померлі збираються біля беріз або ж сидять на їх гілках. Можливо з цієї причини символом цього свята призначили березу.

Так як наші предки вважали, що у землі у цей день іменини, то працювати, шити, сіяти, копати заборонялося.

А щоб уберегтися від злих духів, у давнину в цей день носили пахнуть рослини, такі як полин, часник або цибулю.

Яка погода буде на Духів день, така ж очікується і на все літо.

А ось гроза, і блискавка в цей день – добрий знак, адже таким чином земля проганяє злих духів, адже здавна вважається, що саме вогнем можна від них позбутися.

Незважаючи на те, що русалка – втілення злого духа, якого потрібно побоюватися і бояться, все ж з нею пов'язана і хороша прикмета. так, у давнину вірили, що де ступила нога русалки, там буде багатий урожай пшениці та жита.

Також раніше говорили: «Не довіряй теплу до самого Духового дня».

А от бігати в цей день небажано було - можна втекти від своєї долі. А ось, щоб наблизити зустріч з щастям, на Духів день потрібно було пройтися вранці босоніж по росі.

Ворожіння у Духів день

Ворожіння з вінками в цей день були також актуальними. Тому дівчата не упускали можливості поворожити на річці. Для цього вони пускали вінок по річці:

- якщо він потонув, то бути біді і дівчина незабаром сильно захворіє;
- якщо пристав до берега, то в цьому році вона вийде заміж;
- якщо вінок поплив далеко, то дівчина скоро зустріне міцне і довге кохання.

Також дівчата намагалися дізнатися за допомогою ворожінь про те, з якого боку їй чекати коханого. Для цього вони кружляли в цей день, хто в яку сторону впаде, звідти і чекати свою долю. Або ж розкидали уламки старого плуга – в яку сторону впаде, з тої і чекати їй коханого.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ