Свято також знаменує закінчення хаджу — паломництва до Мекки. Згідно з ученням ісламу, хадж повинен здійснити хоча б один раз у житті кожен мусульманин. Якщо людина з поважних причин не може сама здійснити паломництво, то вона має право послати замість себе іншу людину, так званого «вакіль аль-хаджа», сплативши йому всі необхідні витрати. При цьому такою людиною може бути лише той, хто вже раніше здійснював хадж, повідомляє «112 Україна».

Згідно з Кораном, ангел з'явився до пророка Ібрагіма уві сні і передав йому наказ від Аллаха принести в жертву сина Ісмаїла. Ібрагім вирушив у долину Міна і почав приготування. Однак це виявилося випробуванням від Аллаха, і коли жертву було майже принесено, Аллах зробив так, щоб ніж не зміг різати. Жертву було замінено на барана, а пророкові Ібрагіму було даровано благополучне народження другого сина. Історія свята також сходить до відомого біблійного сюжету про спробу принесення Авраамом (в Корані — Ібрагім) свого сина Ісаака в жертву Богу.

Святкувати Курбан-байрам починають від самого ранку. Віряни здійснюють повне обмивання і одягають новий одяг. Після цього йдуть до мечеті на святкову молитву.

Після проповіді мусульмани зазвичай йдуть на цвинтар молитися за померлих.

Кульмінацією свята стає обряд жертвопринесення. Для нього мусульмани спеціально відгодовують вибрану тварину.

Жертвою може бути баран, вівця, коза, верблюд чи корова. Їй повинно бути не менше півроку, вона повинна бути здоровою. Переважно в жертву приносять овець і баранчика. Одній людині дозволяється принести одну вівцю. Верблюда і корову ж можуть принести в жертву семеро осіб. Для мусульманина бажано самому зробити цей обряд або у міру сил бути присутнім при різанні тварини.

М'ясо ділять на три частини, одну з яких залишають для сім'ї, іншу віддають родичам і сусідам, а третю – бідним. Після принесення в жертву тварини влаштовується ритуальна трапеза.

У Києві та інших містах мусульманські громади готують святкову програму для дітей і дорослих, а також благодійну роздачу м'яса незаможним.

Зазвичай Курбан-байрам святкують 2–3 дні. У ці дні заведено дарувати подарунки і ходить на гостину до родичів та знайомих. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ