Наукова назва фобії щодо цього забобону – параскаведекатріафобія (від грец. п'ятниця, тринадцять, фобія). В деяких інших культурах комбінація числа і дня тижня для нещасливих днів інша – у Греції, Румунії та іспаномовних країнах це не п'ятниця, а вівторок 13-го.  В Італії навпаки, нещасний день у п'ятницю 17-го. Хоча «п'ятниця 13-го» в Україні не має культурного підґрунтя, поширення цього забобону через літературу та кіно інших країн також призводить до насторожливого ставлення до нього і серед деяких українців.

Є декілька версій щодо походження забону стосовно п'ятниці 13-го. Однією із найпоширеніших вважається п'ятниця 13 жовтня 1307 року, коли за наказом французького короля Філіпа IV були заарештовані та піддані тортурам тисячі лицарів-тамплієрів. Ця версія вважається популярною міською легендою і була поширена здебільшого завдяки міфологізації та відображені у літературі і популярних фільмах, таких як «Код да Вінчі». Наукових чи історичних підтверджень походження цього забобону саме від цієї дати не знайдено.

Згідно з популярним скандинавським міфом 12 богів зібралися на святкову вечерю у раю Валгаллі, коли з'явився незапрошений 13 бог-бешкетун Локі. Локі намовив Голдера, сліпого бога темряви, вбити стрілою з омели бога щастя та радості Болдера. Коли бог щастя та радості помер, це стало днем коли вся земля засумувала. Таким чином у скандинавських культурах укріпилося передчуття невдачі з числом 13.

Інша версія походження забобону вказує на зв'язок між п'ятницею 13-го з місячним календарем, відповідно до якого, у тринадцятий день починається повна фаза місяця.

Стосовно повня, у свою чергу, існують інші забобони, які, зокрема, не рекомендують починати у такий час важливі справи, робити хірургічні операції, зачинати дітей. Так, за свідченням деяких статистичних даних, під час повня спостерігається сплеск злочинності, самогубств, хвороб, нещасних випадків та аварій і іноді має назву «Чорної п'ятниці».

Найімовірнішим походженням нещасного дня у п'ятницю 13-го є загальні поєднання забобонів у багатьох культурах щодо числа 13, або «чортової дюжини» та п'ятниці.

П'ятниця вважається нещасливим днем, зокрема, тому, що цього дня був розп'ятий Ісус Христос.

П'ятниця 13-го, як і інші забобони, має коріння у культурі народів, серед яких вона поширена і як правило поєднує раціональні дані з фобіями та міфічними уявленнями. Зокрема, у США за даними статистики більш як 21 мільйон людей потерпають від саме цього виду фобії. У цей день люди відмовляються виходити на роботу, подорожувати літаками і навіть виходити на вулицю. Втрати від нездійсненних продажів товарів та послуг у цей день тільки у США сягають 800–900 мільйонів доларів.

Джерело: Вікіпедія

ІА "Вголос": НОВИНИ