Про це повідомила директор Львівської картинної галереї Лариса Возницька під час відкриття виставки відомого польського художника Йозефа Чернявського у Львові.

Встановлення та відкриття цього пам’ятника – це втілення ще одного проекту Бориса Григоровича Возницького – Героя України, довголітнього директора ЛНГМ.

«Пам’ятник хотів бачив Борис Возницький. Він запланував місце, привіз туди погруддя Шевченка, авторства Євгена Дзиндри. Склав проект, як все як має бути, по сантиметрах вирахував. Сьогодні ми його відкриваємо, на жаль, без Бориса Григоровича», – зазначила Лариса Возницька.

За її словами, Борис Григорович  знайшов інформацію про те, що у 1861 році в Підгорецькому монастирі  Отців Василіан відбулась перша в Україні панахида за Т.Шевченком в рік його смерті. Ці відомості він здобув у часописі «Світ» за 1906 рік (де містилась стаття В.Щурата присвячена цій тематиці), коли проводив наукові дослідження у Львівській національній науковій бібліотеці ім.В.Стефаника.

Підтвердження знайденої новини Борис Возницький отримав у церковній книзі (пом’янику)  Підгорецького монастиря  Отців Василіан, де написано: «Пом’яни Господи душу усопшого раба Твого Тарасія». З права напис «Сіє поминаніє вписано в 1861 році в пам’ять усопшого поета Тарасія Шевченка на Малой Русі, помершего 2 лютого в Петрограді».

З ініціативи Бориса Возницького 23 травня 2003 року було встановлено пам’ятну дошку  на фасаді Підгорецького монастиря Отців Василіан, яка розповідає про цю подію.

Відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку на території Підгорецького замку було наступним кроком, задуманим екс-директором ЛНГМ для того, аби віддтати належну шану пам’яті Кобзаря.

ІА "Вголос": НОВИНИ