День вишиванки започаткували в 2006 році студенти з Чернівців. Дівчина Леся Воронюк звернула увагу на вишиванку, в якій один з її однокурсників часто ходив на пари. Народилася ідея вибрати один якийсь день і всім, у кого є бажання, надіти вишиванки. Їх незабаром підтримали колеги в інших вузах, а також школах, дитсадках та інших установах. У 2010-му свято відзначали, крім Чернівців, ще й в Запоріжжі, Львові, Рівному. Дуже скоро свято стало поширюватися далі в Україні, а пізніше і в інших країнах серед української діаспори, повідомляють «Подробности».

У 2014 році свято набуло ширшого розмаху – був створений громадський організаційний комітет для координації і організації святкових заходів. Рік по тому святкування було підтримано на державному рівні Міністерством інформаційної політики України. Зараз День вишиванки відзначають великі діаспори в таких країнах, як Канада, США, Італія, Німеччина, Франція, Румунія, Португалія.

Із Днем вишиванки привітав співвітчизників і Президент України Петро Порошенко, заявивши, що вона є символом чистоти і патріотизму.

«Споконвіку в українських сім'ях майстерність вишивання сорочок передавалася від матері до дочки, що символізувало єдність поколінь і єдність всього народу», – написав Порошенко.

Він додав, що в його родині шанують традиції, пов'язані з національним вбранням, передаючи їх дітям.

«Нехай і надалі вишита сорочка залишається символом чистоти, символом роду і любові до своєї землі, своєї Батьківщини», – побажав Порошенко. 

До привітань також долучився прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ