День пам'яті було запроваджено в Україні указом президента Леоніда Кучми від 17 листопада 2000 року. Його метою було названо «всенародне вшанування пам'яті синів і дочок українського народу, полеглих під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, їх подвигу та жертовності», пише «Сегодня».

Варто зазначити, що через 77 років після початку масштабних бойових дій вченим так і не вдалося встановити єдину цифру загальних втрат як СРСР, так і України. Однак, незважаючи на відмінність цифр, вони вражають своїми масштабами.

У лютому 2017 року в Росії були оприлюднені нові дані про втрати СРСР, засновані на розсекречених документах Міністерства оборони Росії. Згідно з цими документами, загальна кількість жертв війни становить 41 мільйон 979 тисяч осіб, однак і ці дані лише приблизні.

Водночас прямі людські втрати України вчені оцінюють у 8-10 мільйонів загиблих, з них 3,5-4 млн українців загинули в лавах Червоної армії. Під час війни було зруйновано і спалено 714 міст і селищ міського типу, понад 28 тисяч сіл, понад 16 тисяч промислових підприємств, майже 33 тисячі шкіл та інших навчальних закладів. Без житла залишилися понад 10 млн осіб.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ