День батька в Україні не має статусу офіційного, але вже кілька років ми відзначаємо його нарівні з Днем матері.

Офіційно встановленої чіткої дати, коли відзначають День батька, немає, однак традиційно його святкують у третю неділю червня. Цього року свято припадає на 17 червня.

У 2013 році була пропозиція зробити День батька офіційним святом. Тоді відповідний проект Указу Президента підтримали народні депутати, однак його так і не підписали.

Нині свято тата відзначають у майже 40 країнах світу, серед яких США, Канада, Японія, Франція, Швейцарія, Сполучене Королівство. В Україні, як і в більшості держав Європа День тата щороку припадає на різні дати, але традиційно – на третю неділю червня.

Натомість сусідня Польща святкує 23 червня, Грузія – 3 жовтня, Італія, Португалія та Іспанія – 19 березня, а Південна Корея – 8 травня.

Традиція вшановувати тата на державному рівні з’явилася у США ще 1909-го. Cвято заснувала Сонора Смарт, яка жила в місті Спокан (штат Вашингтон). Вона мала п’ятьох братів і сестер, але після народження шостої дитини мама Сонори померла, тому батько, Вільям Джексон Смарт, самостійно піклувався про дітей.

Чоловік зробив все можливе, щоб діти були оточені турботою та любов’ю. І от в 1909 році Сонора на церковній службі до Дня матері згадала своє дитинство і подумала про батька, який гідно впорався з їхнім вихованням.

Відтак, американка вирушила до міської ради і запропонувала заснувати нове свято – День батька. Цю пропозицію підтримали спершу в рідному місті Сонори, а згодом і в інших містах штату. Національним святом в Штатах цей день став у 1966 році, тоді ж обрали дату свята – третю неділю червня.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ