Про це підприємець заявив на Всесвітньому економічному форумі, передає Економічна правда за даними AFP.

Сорос назвав серед глобальних проблем монополізацію ринку великими технологічними компаніями та зростання їх впливу.

«Ці компанії часто сприяли лібералізації та інноваціям. Однак у світлі того, що Google і Facebook стали монополіями, потужнішими, ніж будь-коли, вони перетворилися в перешкоди для інновацій і створили масу проблем, які ми починаємо усвідомлювати тільки зараз», – додав мільярдер.

За твердженням фінансиста, «компанії, які працюють в сфері соціальних медіа, експлуатують соціальне середовище» і «впливають на думки і поведінку людей без їхнього відома».

Google і Facebook, як зазначив Сорос, «цілеспрямовано формують залежність від сервісів, які вони пропонують».

«Це може бути дуже шкідливо, особливо для молоді», – пояснив інвестор.

На його думку, є схожості між інтернет-ресурсами та місцями, де пропонують взяти участь в азартних іграх.

«У казино розробили методи, щоб викликати у гравців таку пристрасть, що вони програють як свої гроші, так і ті, яких у них немає», – додав Сорос.

За його твердженням, таким чином компанії, що працюють в сфері соціальних мереж, маніпулюють увагою користувачів інтернету.

Інвестор також зазначив, що аудиторія соціальної мережі Facebook за перші 8,5 років її існування виросла до 1 млрд осіб, при цьому за наступні чотири роки збільшилася вдвічі.

«З такими темпами, менш ніж за три роки для Facebook не залишиться людей для залучення», – додав він.

Джордж Сорос – американський фінансист, трейдер та інвестор, також прославлений філантропічною діяльністю.

Сорос діє через свій фонд «Відкрите суспільство», що базується в Нью-Йорку, а також через десятки «асоційованих» з ним фондів і організацій як усередині США, так і за кордоном (в Україні – Фонд «Відродження»).

Сам Фонд Сороса відкрито декларує, що «на цілі демократичного розвитку» в країнах Східної Європи і на території колишнього Радянського Союзу за останні 33 роки ним було витрачено 1,6 млрд доларів.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ