Про це повідомляє «Сегодня» з посиланням на «Science».

Корінні мешканці японських вод виконали 7000-кілометрову подорож через Тихий океан на уламках, які потрапили в море після цунамі в Тохоку в 2011 році.

При цьому в деяких випадках подорож зайняла кілька років. Наприклад, смугасті ножезуби і золотисті лакедри (види риб) роками існували на дні залитих водою рибальських човнів – до того, як конструкції розбило об берег.

«У них було достатньо їжі для того, щоб вижити, але вони були дуже виснажені після прибуття», – говорить Джеймс Карлтон з коледжу Вільямса.

Крім човнів, «переправою» послужили буйки, ящики, дошки, уламки будівель. У звичайних умовах ці види тварин не можуть самостійно перетинати такі відстані.

За словами вченого, те, що вдалося виявити, лише частина того, що прибуло до чужих берегів насправді, оскільки багато сміття було очищено без аналізу «матеріалу» до початку перепису.

Жоден з японських видів ще не розмножився в США.

«Але після того, як вони прибули, може пройти кілька років, перш ніж ми зможемо виявити їх. Так що поки популяція не виросте до помітної точки, ми не можемо сказати, як багато їх тут оселилося. Це як екологічна рулетка», – робить висновок Карлтон.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ