Про це заявила в четвер, 4 лютого, на конференції «Левада-центру» професор Вищої школи економіки Наталія Тихонова, передає РБК

Професор-дослідник, доктор соціологічних наук Наталія Тихонова представила на конференції доповідь про вплив кризи на соціально-економічне становище населення Росії.

Більше за інших криза торкнулась освіченого й заможного населення Москви й Санкт-Петербурга, а також жителів невеликих сіл і селищ. Криза по-різному вплинула на ці категорії, зазначила дослідниця.

У двох столицях жителі втратили додаткові джерела доходу і відмовилися від колишнього рівня життя, наприклад, від закордонних поїздок і гарного харчування, каже Тихонова. У селах же вдвічі зросла частка безробітних, тривалість робочого тижня збільшилася на чотири години, але це не принесло громадянам додаткових грошей.

Тільки 25 відсотків росіян заробляють більш ніж два прожиткові мінімуми (трохи менше ніж 20 тисяч рублів, близько 6,5 тис. грн) – соціолог зарахувала таких людей до заможного населення. Водночас серед бідних росіян 12 відсотків скотилися в крайню бідність – втратили роботу і втратили соціальний статус.

Відчутне падіння рівня життя поки що не викликало протестів проти влади, говорить Тихонова. Росіяни вважають, що «ще можна потерпіти», поки криза змушує їх «стиснутися», але не змінює життєвого устрою.

Однак через рік-півтора довіра до керівництва країни може скоротитися, а невдоволення росіян своїм становищем збільшиться, що може привести до протестів, вважає соціолог. На її думку, якщо зараз протести – рідкісний випадок, то через рік вони можуть піти хвилею.

Керівництво країни буде всіляко намагатися погасити протестні настрої, оскільки на 2016 рік призначено вибори в Держдуму, а на 2018-й – вибори президента, додала Тихонова. Водночас будь-які непопулярні рішення можуть позначитися на важкому психологічному стані росіян, які не знають, чого чекати від влади.

ІА "Вголос": НОВИНИ