Лише через значне скорочення поголів’я 2019 року кількість спалахів хвороби може зменшитися. Проте ситуація з АЧС та боротьбою зі захворюванням незмінна і спалахи АЧС в Україні будуть тривати.

Про це повідомив президент Асоціації фермерів і землевласників України Іван Томич, пишуть УНН.

«АЧС триває в Україні не перший рік, і 2019-го ми не поборемо хворобу, ситуація буде погіршуватися. З 2014 року в Україні свиней поменшало на 40 %. Лише через це цього року ми побачимо кількісне зменшення спалахів захворювання. Не тому, що ми долатимемо хворобу, а тому,  що зменшилася кількість тварин, які можуть захворіти на АЧС. Це буде оманлива статистика», — пояснив він.

Іван Томич вважає, що Держпродспоживслужба повинна контролювати цю ситуацію, проте з цим завданням вона не впоралася.

«У Держпродспоживслужби немає інструментів боротьби з хворобою. Я залишаюся прихильником тієї думки, що не можна було руйнувати ветсанітарну службу. Зарано ми це зробили. За часів її дії був санітарний контроль за продуктами харчування, була контрольована ситуація із АЧС. Зараз систему зруйнували, а взамін нічого не збудували. Тому, не лише із АЧС, а й по системі безпеки й якості продуктів у нас панує повний хаос», — пояснив Томич.

Минулого року в Україні зафіксували 145 спалахів АЧС у всіх регіонах України.

Нагадаємо, що на Черкащині зафіксували новий спалах АЧС.

«Вголос» писав раніше: Африканська чума свиней — у Латвії ввели карантинні заходи.

ІА "Вголос": НОВИНИ