Дивний інцидент в небі над Європою, який понад тиждень вперто не коментували білоруські спецслужби, нарешті пояснив президент Олександр Лукашенко. Виявляється, таким чином ловили підозрюваних в корупції директорів цукрових заводів.

Літак «Бєлавіа», який виконував 24 січня регулярний рейс з Мінська до Мюнхена, вилетів з майже тригодинною затримкою, а десь над польським Вроцлавом його розвернули і посадили в прикордонному білоруському місті Гродно, пише ВВС.

За словами пасажирів, після цього на борт піднялися люди у формі й штатському, зачитали низку прізвищ і вивели з салону 6-8 людей, в тому числі двох дівчат-підлітків.

Решта пасажирів прилетіли в Мюнхен із затримкою майже на вісім годин. Цю ситуацію командир повітряного судна охрестив «несправностями».

4 лютого Лукашенко заявив: це він розпорядився розвернути літак, на якому могли втекти в Європу корупціонери.

«Сказав: всіх під мітлу в камеру. Всіх. Навіть ось літак, не можна було раніше затримати одного з діячів. Повернути, сказав, літак із Західної Європи, посадити і дістати їх звідти. Повернули літак, дістали і відправили до слідчого ізолятора», - розповів Лукашенко.

Поки коментатори на сайтах і в соцмережах обговорювали, навіщо знадобилася спецоперація в небі, якщо прізвища пасажирів знали заздалегідь, а самі вони успішно пройшли прикордонний та митний контроль в Мінську, місцеві журналісти намагалися з'ясувати, кого ж зняли з літака.

Виявилося, що на робочих місцях немає директорів усіх чотирьох білоруських цукрових заводів.

В містечку Городея працівники заводу і місцеві жителі розповіли: в будинку й офісі директора Михайла Криштаповича, який офіційно відправився у відпустку, пройшли обшуки. На інших підприємствах повторювали: інформації немає, де керівництво - не знаємо.

Слідчий комітет, МВС, КДБ та прикордонники понад тиждень не коментували ситуацію. Тим часом в робочих кабінетах не знайшли ще низки керівників, пов'язаних з цукровою галуззю. За неофіційними даними, затримали 11 осіб.

У Комітеті держбезпеки днями докладно розкажуть про справу, пообіцяв у вівторок Лукашенко, попередивши: «Солодко не буде!».

Лукашенко змалював схему злочинних дій: «Що зробили ці ділки: вони створили в Москві »прокладку« - торговий дім. Звичайна »прокладка«. Поставили туди своїх. З заводів за заниженими цінами продавали торговому дому в Москві білоруський цукор. Ті, збільшивши ціну, продавали на ринку. Різницю хабарями роздавали цим директорам заводів».

«Мені доповіли, що задешево продавали торговому дому цей цукор, а частина з якоюсь там збільшеною ціною поверталася в Білорусь. Можливо, цукор навіть не вивозили в Москву і назад не завозили».

«А документи надходили туди, переоформляли і тут прямо з заводів на наш ринок постачали цей цукор з маржею. А потім цю маржу ділили на хабарі. Це що, нормально?» - обурювався Лукашенко.

«Протягом доби забрали всіх - це була моя жорстка команда. Всі дали свідчення. Ніхто їх не гнобив, не бив, пальці в двері не засовував - посадили і сказали: тільки правду. Все написали, з ким були пов'язані, кому відвозили, кому давали. Провели обшуки - власності безмежно», - повідомив президент Білорусі.

Чи будуть затримувати в «цукровому» торговому домі в Москві, Лукашенко не повідомив. Адвокати затриманих звинувачення білоруського президента поки не коментували.

Кілька днів тому білоруському порталу TUT.BY в московському офісі Білоруської цукрової компанії (БЦК) повідомили, що директор компанії Дмитро Кирилов поїхав у відрядження.

Як повідомлялося, у кінці січня в Білорусі одночасно зникли директори усіх чотирьох цукрових заводів країни, а також керівник Білоруської цукрової компанії

ІА "Вголос": НОВИНИ