[media=166562,166563,166564,166565,166566,166567,166568,166569,166570,166571,166572,166573,166574,166575,166576,166577,166578,166579,166580,166581] 

Сіануквіль: авантюристи всього світу, гуртуйтесь

Чи не найбільше білих на всю Камбоджу зібралось у місті Сіануквіль, яке розкинулось на мальовничому узбережжі Сіамської затоки. Білосніжні пляжі, синьо-зелене море та відсутність цивілізації приваблюють сюди різних людей зі всього світу. Представників англомовного світу сюди заманюють також відносна дешевизна та простий візовий режим: на відміну від сусідніх Таїланду та В’єтнаму, Камбоджа з радістю видає іноземцям річні візи. Щодо місцевих цін, то не так вже і дешево, але, очевидно, все залежить з чим порівнювати: Львовом чи Лондоном. Все ж було мило слухати, як британці скаржаться на обвал фунта на цілих 13%. Вони шукали співчуття, а мені ледве вдавалось стримувати посмішку.

У 2007 році топонім Сіануквіль вивчили усі російські медіа – тут, за підозрою у розбещенні неповнолітніх дівчаток, арештували російського олігарха Олександра Трофімова. Сам Трофімов викупив маленький незаселений острів Кох Пуос (Зміїний острів) і разом з іншими росіянами планував перетворити його на курорт-казку. Також росіяни отримали контракт на будівництво моста до острова.

Будівництво моста завершили, документи на Кох Пуос оформили, але на казку Зміїний так і не перетворився. Зараз міст перекритий, на острів нікого не пускають і господарюють там хіба плазуни. А сам Трофімов зараз у камбоджійській тюрмі відбуває 13-річний термін.

На Кох Пуос рік тому з окупованого Криму планував евакуюватись фестиваль Казантип. Але і тут не склалось – проведення фесту заборонила місцева влада, звинувативши його в аморальності.

Ще через 5 років російські журналісти знову згадали назву Сіануквіль – цього разу тут арештували одного з найбагатших росіян Сергія Полонського. Полонський потрапив у камбоджійську в’язницю за звинуваченням у викраденні місцевих моряків, серед яких виявився син начальника Сіануквільського порту. З місцевої тюрми Полонського відпустили через три місяці, але незабаром про бізнесмена згадали на батьківщині і заочно арештували за звинуваченням у шахрайстві. Зараз суди тривають, а сам Полонський перемістився у «Матроську тишу» - московський СІЗО, де раніше сидів Ходорковський.  

Містичний Ангкор та Анджеліна Джолі

Основною туристичною Меккою Камбоджі є храмовий комплекс Ангкор, руїни якого у 19 століття посеред джунглів виявили французькі місіонери. Ангкор був давньою столицею Камбоджі, але після того, як у середньовіччі кхмерська держава впала під натиском Сіамського царства, столиця перебралась до Пномпеня, а сам Ангкор занепав. Оскільки саме місто було повністю збудоване з дерева, до наших днів вціліли лише величезні культові споруди, які зводили з каменю. За століття численні індуїстські храми повністю «потонули» в джунглях, поки на них раптово не натрапив місіонер Шарль Еміль Буйво. А у 1992 році сотні храмів Ангкора ввійшли до списку спадщини ЮНЕСКО і сюди линув потік іноземців.

Не зважаючи на те, що тепер храми треба досліджувати продираючись не через джунглі, а через натовпи, комплекс все одно вражає. І не покидає лише одна думка, як таке величне і величезне місто могло просто одного дня взяти і занепасти. Над цією загадкою так б’ються в здогадках і численні історики.

Донедавна найбільш відомим храмом комплексу був Ангкор Ват – саме він зображений на прапорі Камбоджі і на всіх типових фотографіях з Ангкора. Але у 2000 році храм Та Пром став знімальним майданчиком фільму «Лара Крофт: розкрадачка гробниць» з Анджеліною Джолі в головній ролі, після чого його тепер так і називають храм Анджеліни Джолі.

Окрім того, Та Пром залишили на «поїдання» джунглям, тож можна хоча б приблизно уявити якими постали храми перед очима французів, коли їх знайшли. У багатостолітньому поєдинку «людські творіння проти природи», остання впевнено починала перемагати: крізь камені проросли дерева, які зараз утворюють чудернацький ансамбль.

Що ж до Анджеліни Джолі під час зйомок у Камбоджі навколишня реальність настільки вразила голлівудську актрису, що тепер її життя тісно пов’язане саме з цією країною. Подружжя Джолі-Пітт всиновили камбоджійського хлопчика, а сама актриса стала послом доброї волі ЮНІСЕФ. Окрім того, актриса є чи не найбільшим благодійником Камбоджі, на її пожертви тут збудували лікарні та школи.

А кілька місяців тому Анджеліна Джолі завершила зйомки фільму «Спочатку вони вбили мого батька. Спогади доньки Камбоджі», який описує жахи правління «Пола Пота» та Червоних кхмерів». Кіно вийде на екрани наприкінці 2016 року. 

І на закуску лайфхак: краще Ангкор досліджувати у сезон дощів (який триває з травня по жовтень), людей у цей час значно менше, а от ллє з неба не так вже і часто. Ми ж взагалі пеклись під сонцем усі три дні.

Уляна Куйдич, спеціально для «Вголосу»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ