Залізничний районний суд Львова засудив до трьох років ув’язнення головного спеціаліста Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Миколу Романіва, який видавав сертифікати про походження лісоматеріалів, які потрібні для експорту, на підставі підроблених документів.

Його обвинувачували за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу – зловживання владою або службовим становищем. Окрім засудження, його також позбавили права обіймати керівні посади в лісогосподарських установах протягом трьох років та призначили 12,7 тис. грн штрафу.

Про це йдеться в повідомленні Наші гроші.Львів.

Йдеться про участь Миколи Романіва у масштабній схемі незаконного експорту деревини з Львівської області протягом 2014-2015 року. До неї, за тодішньої версією Львівської обласної прокуратури, були залучені 15 людей. Зокрема службовець Державної фітокарантинної служби, колишній працівник Галицької райадміністрації та керівники фіктивних підприємств.

Хоча у прес-релізі прокуратури йшлося про вивезення більше 12 тис. кубометрів незаконної деревини вартістю 30 млн грн, у вироку вказані значно менші цифри. Завдяки видачі сертифікатів незаконно експортували 295 метрів кубічних деревини лише на 683 тис. грн.

Стало відомо, що учасники схеми створили на території Львівської та Волинської областей шість фіктивних компаній, які завдяки фіктивним документам про походження деревини отримали більше 200 сертифікатів. Це дозволило безперешкодно вивозити деревину до Польщі, Голландії, Італії, Чехії та Латвії. Кошти від експортованої продукції надходили на рахунки фіктивних фірм. Після цього працівники банку переводили їх у готівку, а далі гроші між собою розподіляли учасники схеми.

У суді Микола Романів свою провину заперечив. Він зазначив, що інших учасників схеми не знав, коштів не отримував.

Хоча провину Романіва щодо зловживання службовим становищем довели, в іншому скоєнні злочину його не притягнули до відповідальності. Головного спеціаліста підозрювали також в службовому підробленні (ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу), однак в цій частині провадження закрили через закінчення строків давності.

Раніше Вголос повідомляв:

ІА "Вголос": НОВИНИ