Наприкінці лютого ЗМІ отримали бухгалтерські документи медичних лабораторій «Ескулаб» та з’ясували, що один із співвласників – львів'янин Сергій Дядюшко – протягом трьох років проводив сумнівні транзакції на суму близько 20 мільйонів гривень.

Львівські журналісти намагалися зв'язатися з Дядушком, проте намарно. Тож медійники вирішили дослідити самостійно, хто такий Сергій Дядушко та до яких махінацій у  «Ескулабі» він причетний.

Відомо, що під час повномасштабної війни військовозобов'язаний Дядушко неодноразово перетинав державний кордон для відпочинку в екзотичних країнах. 

Конфлікт всередині «Ескулабу»

Медична лабораторія – відома по всій Україні. Крім Дядюшка, її співвласниками є Денис Мельник та Станіслав Луговський.

Зазанчається, що Сергій Дядюшко, після того як потрапив під увагу ЗМІ, вчиняв тиск на Луговського, щоб той переписав на нього свою частку в компанії. Підтвердженням цього є аудіозапис. 

Також у розпоряджені медійників є ще одне аудіо, де львівський бізнесмен розмовляє зі своїми працівниками російською в непрофесійній зверхній формі, використовує матюки і погрожує викликати поліцію.  

Хто є спільниками Дядушка

Показовою є ситуація, що Дядушко перешкоджав співвласникам зайти у їхній власний офір. Для цього герой розслідування найняв ТзОВ «Спеціалізований загін захисту «Укри». 

На фото зі спецпризначенцями помітно чоловіка у військовій формі, який виявився Василем Журбенком. Він перебуває під слідством у кримінальному провадженні за умисне знищення або пошкодження майна вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах, або спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки. Загалом йому загрожує 10 років ув'язнення.

Ще одніє спільницею, яка видала наказ про недопущення власників на підприємство є Наталія Ковальчук, яка в період з середини серпня до середини жовтня 2023 року тимчасово виконувала обовʼязки директора. За дивним збігом обставин Ковальчук виявилася однокласницею дружини Дядушка – Наталії.

За даними журналістів, на ключових посадах, що пов’язані з фінансовими операціями, перебувають родичі Сергія Дядюшка, або родичі його дружини. Ймовірно саме тому фінансові порушення так важко було виявити раніше. 

Функції касира в компанії виконує рідна сестра дружини — Мирослава Кривень. Її та сестру Дядюшка Аллу (заступник фінансового директора) підозрюють у крадіжці грошей компанії. 

За вказівкою Сергія, інші два співвласники – Денис Мельник та Станіслав Луговський були позбавлені доступу до інформації про діяльність компанії, зокрема й до фінансів.

Що це як не рейдерство, коли інших двох співвласників компанії, які до того ж володіють більшою часткою, фізично усувають від управління нею? Питання, загалом, риторичне. Не менше здивування викликає те, якими методами це відбувається: залякування працівників, погрози колегам та співпраця з людьми з кримінальним минулим.

ІА "Вголос": НОВИНИ