У Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні заявляють, що українські правоохоронні органи не зробили все необхідне для забезпечення повного розслідування трагічних подій 2 травня 2014 року в Одесі.

Про це йдеться в аналітичній записці місії, представленій у четвер в Одесі, передає "«Інтерфакс-Україна»".

«ММПЛУ зі стурбованістю зазначає, що влада не зробила все необхідне для забезпечення невідкладного, незалежного і неупередженого розслідування вбивств і насильницьких смертей, що мали місце 2 травня 2014 року, і відповідного кримінального переслідування за ці дії», – йдеться в документі.

В ООН констатували, що п'ять років по тому ніхто не притягнутий до відповідальності.

Зазначається, що деякі кримінальні провадження, зареєстровані після цих трагічних подій, зупинилися на етапі судового розгляду, з чого можна зробити припущення щодо відсутності з боку влади реальної зацікавленості в забезпеченні справедливості для жертв іпритягування винних до відповідальності.

У Моніторинговій місії висловили стурбованість тим, що розслідування поліцією зіткнень у центрі міста і пожежі в Будинку профспілок «може не відповідати критеріям незалежності та неупередженості, враховуючи твердження про можливу причетність правоохоронних органів до цієї справи».

В ООН також зазначають, що розслідування зіткнень у центрі міста видається вибірковим.

«З 29 осіб, яким пред'явлено звинувачення у зв'язку з вищезазначеними зіткненнями, 28 є прихильниками федералізації. Водночас п'ять років по тому поліція не встановила конкретних осіб, відповідальних за пожежу в Будинку профспілок», – розповіли в ММПЛУ.

Додамо, що Одеса згадує події 2 травня. 

ІА "Вголос": НОВИНИ