Спостерігаємо послаблення динаміки переходу громад Московського патріархату до ПЦУ, бо в самому середовищі МП є чимало людей, які хоча й підтримують автокефалію, але категорично налаштовані проти патріарха Філарета.

Про це «Вголосу» розповів релігієзнавець і директор Центру релігійної безпеки Дмитро Горєвий у відповідь на питання: «Чим загалом загрожує Єдиній Церкві  конфлікт, спричинений заявами патріарха Філарета про існування Київського патріархату?»

«Адже Філарета одна частина українського суспільства сприймає як Героя України і ледь не духовного батька нації, а для інших, особливо для вірян МП, він є дуже токсичною фігурою, на відміну від митрополита Епіфанія, - зазначив він. - Філарета ж не сприймають у середовищі МП, з одного боку, через багаторічну пропаганду на його адресу з боку Москви, а з іншого – через його авторитарний стиль правління.

А у Московському патріархаті в Україні, за словами експерта, стиль правління зовсім інший: там своєрідна конфедерація феодалів, тобто кожен єпископ на місцевому рівні має повноту влади і робить що хоче, а з центру особливо ніхто не тисне, лиш би вони в цій юрисдикції залишилися. «Натомість Філарет свого часу втручався у внутрішні справи єпархій, міг навіть єпископів знімати, тому представникам регіонів це не подобалось», - резюмував Горєвой.

Більше читайте тут: «Церковна війна: чи відберуть у нас Томос?».

ІА "Вголос": НОВИНИ