Нещодавно до ГПУ надійшла скарга від львівського судді Сергія Гирича на детективів НАБУ.

Інформація про подання розміщена на сайті Вищої ради правосуддя.

Згідно із заявою Гирича, представники Національного антикорупційного бюро наприкінці жовтня провели обшуки в його квартирі, що знаходиться у Личаківському районі Львова.

У помешканні зареєстрований син судді Олександр, який є головою компаній Дубневичів.

Обшуки відбулись у межах розслідування кримінального провадження про розкрадання газу на понад 2 млрд грн на ТЕЦ в Новояворівську і Новому Роздолі та легалізацію отриманих у злочинний спосіб коштів.

На переконання детективів НАБУ, компанії Богдана та Ярослава Дубневичів – ТОВ «Променейра», ТОВ «НР Солар Парк», ТОВ «Ліг Агро» – можуть бути причетними до відмивання коштів, отриманих від оборудок з газом на ТЕЦ. Директором цих компаній є син львівського судді Сергія Гирича Олександр Гирич. Він, згідно з версією слідства, може бути причетним до легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом або може бути обізнаним щодо способів та джерел фінансування цих товариств.

Під час обшуків у квартирі вилучили ноутбук та кілька флешок Олександра Гирича, на які згодом Антикорупційний суд наклав арешт. Натомість суддя Личаківського району Львова Сергій Гирич, який є співвласником житла, стверджує, що обшук та вилучення техніки є незаконним. На його переконання, це є втручанням у діяльність судді та порушенням його професійних прав.

Сергій Гирич написав скаргу до Генеральної прокуратури та до Вищої ради правосуддя, в якій зазначив, що вранці 29 жовтня він був у справах в Києві, у цей час йому зателефонувала дружина і розповіла, що до квартири, співвласником якої він є, увірвалися семеро працівників НАБУ, збили з ніг сина, забрали у нього телефон, не давши подзвонити адвокату. Слідчі повідомили, що мають ухвалу Вищого антикорупційного суду на обшук квартири з метою пошуку документів, що стосуються діяльності компаній, де керівником є Олександр Гирич.

Як стверджує суддя, дружина в цей час вигулювала собаку, але детективи не стали чекати її повернення, і почали обшук за відсутності співвласниці помешкання і не чекаючи приїзду адвокатів. Працівники НАБУ, згідно з твердженням Гирича, начебто намагалися зламати двері, голосно викрикували, що привернуло увагу сусідів і віруючих церкви поряд з будинком, а також без потреби застосували насильство до сина судді. Коли дружина повернулась, представники НАБУ наказали їй ввімкнути особистий комп’ютер судді Гирича, який той використовує для підготовки проектів судових рішень, а також зберігання особистої інформації. Детективи переконали дати їм пароль від комп’ютера і оглянули його вміст. Крім того, вони вилучили інший комп’ютер, який належав дружині судді.

Обшук тривав близько шести годин, після чого господині не дали другого примірника протоколу обшуку, а тільки копію, яка написана під копірку і погано читається, наголосив суддя Гирич. Він стверджує також, що детективи НАБУ не мали законодавчих підстав обшукувати саме житло судді. Також обшук проведено у всій квартирі, а не тільки в кімнаті, якою користується син. При цьому син уже понад рік не проживає в квартирі, а орендує житло, про що суддя зазначив у своїй декларації. Тому обшук проведено не за місцем постійного проживання сина.

Суддя пояснив, що його син не є власником жодної компанії, а лише працює директором і є найманим працівником у приватних компаніях, так само не є підозрюваним чи обвинуваченим. Очолюване сином судді підприємство займається впровадженням альтернативної енергетики, зокрема у 2017 була відкрита сонячна електростанція «Озерна».

У заяві суддя наголосив, що сприймає дії НАБУ як помсту за його публічну позицію щодо неможливості арешту суддів детективами НАБУ без згоди Вищої ради правосуддя, а обшук житла – «формою впливу з метою дискредитації в очах колег і простих громадян». Гирич повідомив, що також звернувся до ГПУ із заявою про злочин – перевищення влади і службових повноважень і втручання в діяльність судових органів.

Як писав «Вголос», ВАКС заарештував усе майно Дубневича.

Напередодні стало відомо, кого “Нафтогаз” призначив керівником для ТЕЦ Дубневичів.

ІА "Вголос": НОВИНИ