Третій президент України Віктор Ющенко підозрюється у заволодінні державним майном в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України), йому загрожує до 12 років в’язниці.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на судові матеріали.

Повідомляється, що у середині листопада Генпрокуратура четвертий раз отримала відмову суду арештувати майно Ющенка.

Перший похід прокурорів до Печерського районного суду Києва датується 9 липням цього року. Тоді слідчий управління спеціальних розслідувань ГПУ клопотав накласти арешт на 21 земельну ділянки під Києвом, кафе з житловим приміщенням і два житлових будинки, які є власністю експрезидента.

Свою позицію він пояснив тим, що 4 червня 2019 року Віктору Ющенку було оголошено підозру за ч. 5 ст. 191 КК України. Мова йде про заволодіння державним майном комплексу відпочинку «Пуща Водиця» за попередньою змовою групою осіб, у тому числі колишніми прем’єром Віктором Януковичем, міністром охорони навколишнього середовища України і головою НАК «Надра України».

Загальна сума завданих збитків від цієї оборудки ГПУ оцінила в 540 млн грн.

Три роки тому «Главком» вперше опублікував копію документа, який свідчить про те, що на день народження Януковича, 9 липня 2007 року, Ющенко секретним розпорядженням №148 надав йому в користування дачний будинок на території комплексу «Пуща-Водиця».

Водночас суд відмовив в арешті майна Ющенка, наголосивши, що орган досудового розслідування не звернувся до товарознавця чи оцінщика, щоб з’ясувати приблизну вартість майна експрезидента.

Також захисники-адвокати Ющенка звернули увагу, що прокурор Нагірняк отримав доступ до інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, хоча не мав процесуального статусу на здійснення слідчих дій у цьому кримінальному провадженні.

Як писав «Вголос», клопотання Генпрокуратури щодо накладення арешту на майно колишнього президента України Віктора Ющенка відхилили у Київському апеляційному суді.

ІА "Вголос": НОВИНИ