За запитом ФСБ РФ Генеральна прокуратура України екстрадувала інгуша Тимура Тумгоєва до Росії. Після випадкової появи цієї інформації в ЗМІ суспільство сколихнула хвиля обурення, адже виданий Росії інгуш відбивав російську агресію на українському Донбасі.

У генпрокуратурі поспішили виправдатися, мовляв, інформація про участь Тумгоєва в АТО неправдива, а правоохоронні органи «у повному обсязі провели екстрадиційну перевірку і не знайшли жодної обставини, яка б унеможливлювала видачу чоловіка».

Після цього інформація про участь Тумгоєва в АТО підтвердилась, а представники патріотичних сил організували пікет під стінами ГПУ. Тоді Луценко заявив пікетувальникам, що «перетворювати Україну в накопичувач кримінальних елементів не має права, погроз не боїться і діє по Закону».

За два дні з’ясувалося, що ГПУ відкрила кримінальне провадження за статтею «Службова недбалість», яка могла призвести до помилкової екстрадиції Тимура Тумгоєва.

Чому Генеральна прокуратура України здала Тумгоєва ворожій структурі, зігнорувала його внесок у Захист України, кілька днів усіляко спростовувала свій провал, а тепер так різко змінила позицію? Про це «Вголос» запитав у експертів.

Сергій Войченко, колишній слідчий з особливо важливих справ ГПУ:

Видача добровольця АТО фсбшникам не є чимось особливим для теперішньої ГПУ. Це тільки один яскравий приклад їхнього ставлення до українського суспільства, приклад їхньої «праці на благо України».

Луценко каже, що захисники Тумгоєва жодного разу за час слідства не говорили, що він служив у АТО. Це повна брехня. Говорилося неодноразово. Просто прокуратура чхала на це.

Зараз Луценко з Сарган бігають по всіх каналах і розпинаються за Сенцова, так він їм, мовляв, потрібен. Якщо насправді потрібен, якщо Тумгоєв насправді «кримінальний елемент, якого неможливо не видати», як каже Луценко, то чого ж він не виміняв його на Сенцова? А того, що Сенцов йому тут непотрібен. Сенцов йому потрібен у російській в’язниці. І чим в гірших умовах – тим краще. Аби мав чим піаритись. Он Надію Савченко вони як пафосно визволяли, як Луценко її вихваляв. А тепер посадив. Толку з цих прокурорів?

 

«Вони витирали об українців ноги, а тепер, коли цю генпрокуратуру ледь не розібрали на запчастини – миттєво зареєстрували кримінальне провадження про можливу халатність»

 

Це прості балаболи, дешеві боягузи. Вони витирали об українців ноги, а тепер, коли цю генпрокуратуру ледь не розібрали на запчастини – миттєво зареєстрували кримінальне провадження про можливу халатність. Але для чого? Щоб встановити істину? Звісно, що ні.

Якби ЗМІ не розтрубили про видачу Тумгоєва, якби активісти не пригрозили рознести всю ГПУ – ніхто б і пальцем не поворушив. Тепер вони будуть займатися очковтиранням. Якщо вчергове зберуться активісти і захочуть цю ГПУ спалити, то Луценко з сумним виглядом вийде і скаже: «Тихіше, бо Путін нападе!».

Це ж класичні дії цієї ГПУ. Згадайте Врадіївку і Криве озеро. Вони почали щось робити тільки після масового протесту народу. Згадайте справу Медведька-Поліщука (вбивство Олеся Бузини). Ми не просто говорили, що Медведько і Поліщук – учасники АТО. Ми в суді допитали свідків і довели, що ці хлопці були на Донбасі на час вбивства. І що? Коли народ по всій країні збунтувався – хлопців випустили і почали дослухатися до закону. Потім все стихло і Луценко знову активізував цю справу, її скерували до суду без жодних доказів, а зараз тиснуть вже на суд, щоб засудити хлопців, а вбивство Бузини так і залишають нерозкритим.

Та гляньте хоча б на справу по Херсону. Прокуратура на всю країну розпиналася, що знайшли злочинця. І байдуже, що в нього було алібі. Потім знайшлися справжні злочинці, а цього випустили. Хоч хтось з прокурорів поніс відповідальність? Луценко хоч вибачився, що привселюдно обізвав невинного злочинцем, даючи інтерв’ю «Українській правді»? Тому ще раз наголошую: справа Тумгоєва – одна з багатьох.

Нещодавно Луценко чітко заявив, що після президентських виборів піде в політику. Ставлення українців до нього сьогодні – різко негативне, а видача Тумгоєва загрожує ще більшим провалом. Генпрокурор це чудово розуміє, тому й намагається усіляко себе відбілити, обіцяючи щось «розслідувати». Але це тільки обіцянка. Коли в суспільстві стихнуть протестні настрої, коли все почне забуватися, нам раптом скажуть, що в ГПУ провели «суперкваліфіковане» розслідування і нічого не знайшли. Істину буде встановлено тільки тоді, коли не стане цієї влади, коли вона піде у відставку як антинародна. Тоді ми ще багато про що дізнаємось.

Віктор Небоженко, директор соціологічної служби «Український барометр»:

Іноді непрофесіоналізм допомагає приховати підлість і лицемірство. Курйозний Генпрокурор Луценко перед виборчою кампанією красиво робить Президента Порошенка «фейковим патріотом». Адже видаючи Росії інгуша Тумгоєва, який воював в АТО, Порошенко об'єктивно надає важливу послугу Кремлю - здає ФСБ її ж ворогів. Але робить це з серйозним виглядом обличчя, у вишиванці і чистісінькою українською мовою. Вилитий патріот. Тепер Кремль просто зобов'язаний, за сукупністю заслуг Порошенка перед Путіним, надати йому моральну (Медведчук) і матеріальну (Фірташ) підтримку на президентських виборах. Чого ж не зробиш, щоб залишитися при владі.

Дмитро Корчинський, громадський діяч:

Луценко боїться добровольців більше, ніж ФСБ. Як ми з’ясували, між ГПУ та ФСБ існують зв’язки, ці відомства обмінюються послугами. Очевидно, якась послуга мала місце і тут. Єнін (заступник генпрокурора, який підписав екстрадицію Тумгоєва, - ред.) щось за це отримав. Можливо, не напряму гроші, а якесь сприяння по бізнесу.

Зараз у мене виникає питання: а чому ГПУ не переслідує відвертих агентів Кремля в Україні? По статті «державна зрада» жоден жирний сєпар не був посаджений. Їх повно серед політиків, бізнесменів і власників ЗМІ. І всі вони відчувають себе в Україні суперспокійно.

 

«По статті «державна зрада» жоден жирний сєпар не був посаджений. Їх повно серед політиків, бізнесменів і власників ЗМІ. І всі вони відчувають себе в Україні суперспокійно»

 

Луценко час від часу вносить до ВРУ якісь подання на зняття недоторканності, але готує їх так, що ці звинувачення у принципі не можуть бути доведені.

Натомість він переслідує добровольців і активістів, які противляться його ж злочинам. Після протесту під ГПУ кількох людей було арештовано. Щастя, зараз усі на свободі, бо громадськість вимагала їх відпустити. Але це «полювання» триває, тому багато людей були змушені тимчасово сховатися.

Тепер в ГПУ відкрили провадження за можливу «халатність». Оце засвідчило, що бунтуючи ми мали рацію. Тепер ми вимагаємо звільнення Єніна. Щонайменше.

Юрій Сиротюк, вояк АТО, директор недержавного центру «Українські студії стратегічних досліджень»:

Жодного раціонального пояснення діям ГПУ щодо видачі вояка-добровольця країні, з якою ми воюємо, немає. Насправді це заклало величезну міну. Це означає, що всі інші, хто боровся за Україну, можуть бути видані ворогу або притягнені до відповідальності.

Ця ситуація дуже вплинула на Героїв, які захищали і захищають цілісність України на Донбасі. Деморалізовано добровольців, які хотіли воювати за Україну, і українських солдатів, які поряд зі собою в бою бачили тих, кого Україна здала. Це нечуваний злочин. Тільки вдумайтеся: влада України здає людей, які за Україну проливають кров! Це можна пояснити тільки одним: роботою російських агентів у складі української прокуратури.

Нагадаю, що нинішня українська прокуратура найпізніше стала незалежною. До 1992 року вона формально була під підпорядкована прокуратурі СРСР. І досі в ГПУ працюють багато кадрів, які моляться на Москву. ГПУ взагалі не пройшла люстрації. На Єніну, який провернув це, взагалі клейма немає де ставити, є багато підозр про його агентурну діяльність на користь РФ.

Луценко повинен персонально понести відповідальність за це. Якби не величезна хвиля обурення у суспільстві – вони й пальцем не поворухнули б. Тепер злякалися і взялися щось там розслідувати, аби заткнути роти українцям. Тому мусимо розуміти: якщо суспільство не посилюватиме тиск – об’єктивного вирішення цієї справи не буде.

ІА "Вголос": НОВИНИ