Про це на брифінгу, який транслював «112 Україна», сказав начальник департаменту спецрозслідувань Генрокуратури Сергій Горбатюк.

«У першу чергу, ті особи, які розшукувані, їх на сьогоднішній день 102 особи, – оголошені у розшук. Заходи вживалися наступні – це внутрішній державний розшук. Далі було звернення до Інтерполу з тим, щоб оголосити у міжнародний розшук», – розповів він.

За словами Горбатюка, Інтерпол в багатьох випадках не оголошував в міжнародний розшук чиновників та правоохоронців, причетних до розстрілів під час революції, тому що вбачав в цьому політичне переслідування.

«Водночас Інтерпол зайняв позицію, що стосується обвинувачень у причетності до подій на Майдані саме державних чиновників, правоохоронців, керівництва держави. Вони висловили свою категоричну позицію, ми робили декілька спроб їх переконати.

Позиція – вони вбачають тут ознаки політичних переслідувань, начебто тому що ці події відбувалися на фоні зміни влади. Тому, не дивлячись на додаткові спроби переконати в тому, що розслідування ґрунтується на зібраних доказах, а не на будь-яких політичних складових, ця позиція не була змінена», – підкреслив начальник департаменту спецрозслідувань.

За даними чиновника, більшість утікачів зараз знаходиться на території Росії, і в усіх випадках Російська Федерація відмовляла екстрадувати українців чи передавати їм підозри.

Стосовно високопосадовців, за його словами, офіційна відмова Росії ґрунтується на політичному мотиві судових справ проти них.

«За таких обставин залишається один спосіб спроби притягнення цих осіб до відповідальності – це заочна процедура. Вживаються заходи по цій процедурі», – зазначив начальник департаменту спецрозслідувань Генрокуратури.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ