Про це «Українській правді» розповіла адвокат потерпілих Лариса Матвєєва.

«Ми просили допитати у суді лікаря-нарколога Олену Федірко, яка проводила первинний огляд Зайцевої та визначила, що її стан такий, що містить ознаки наркотичного сп’яніння, і виклала ці обставини в акті. Потім під її керівництвом були відібрані необхідні біологічні зразки – сеча і кров», – розповіла захисник.

Відомо, що аналіз біоматеріалів проводив лікар-лаборант, якого вже допитали у суді.

«Було встановлено, що в сечі містилися опіати. Це є у висновку лаборанта. Після цього 19 жовтня 2017 року за постановою слідчого повторно відбиралися аналізи для проведення токсикологічної експертизи – тоді відбиралася тільки кров. Перший етап показав опіати. Другий етап – це була розширена токсикологічна експертиза. Крові на неї – попри те, що кров брали двічі, – не вистачило, але по сечі підтвердилася наявність кодеїну – наркотичної речовини і фенобарбіталу – психотропної речовини», - сказала Матвєєа.

Вона пояснила, що хотіли допитати Федірко, щоб з'ясувати процедуру відбору аналізів у Зайцевої.

«Ми хотіли, щоб вона пояснила, яким чином проводився відбір аналізів, чому не взяли у повному обсязі, чому не вистачило кількості відібраних матеріалів, як і кому вона їх направляла. Але вона звільнилася з наркодиспансеру, тому за місцем роботи і за місцем проживання знайти її не вдалося», - сказала адвокат.

Вона пояснила, що Федірко давала показання слідчому під час розслідування, але ці показання не можуть використовувати як докази у суді, оскільки за КПК має бути дотриманий принцип безпосередності – усі свідки мають бути допитані безпосередньо у судовому засіданні.

Матвєєва відзначила, що Федірко викликали 3 липня на суд 10 липня, але вона не з'явилася, на 18-те липня мав бути привід свідка у суд, але поліцейські, яким доручили здійснити привід, знайти її не змогли. 

«Наразі нікому невідомо, де вона перебуває», - сказала Матвєєва.

«Для справи це означає, що необхідно буде певні докази іншими методами встановлювати. Ми, зокрема, можемо заявити клопотання про допит експерта-токсиколога, який проводив експертизу і відповідно зможе відповідати на наші запитання. Відсутність Федірко – це не катастрофа, бо матеріалів у справі і так достатньо, але її свідчення важливі для встановлення об’єктивної істини», – підсумувала захисник потерпілих.

У прокуратурі Харківської області «Українській правді» підтвердили, що цього свідка дійсно викликали, але він не з'явився на засідання.

Нагадаємо, увечері 18 жовтня 2017 року в Харкові автомобіль Lexus, який їхав на червоне світло, вилетів на тротуар та перекинувся. Внаслідок ДТП загинули 6 осіб, ще 6 отримали поранення різного ступеню тяжкості. 

За кермом Lexus перебувала 20-річна Олена Зайцева. Тепер їй загрожує 10 років ув'язнення.

Перші аналізи показали наявність в організмі Зайцевої опіатів.

Окрім того, 19 липня під час допиту у суді Харкова, де розглядається справа про смертельну ДТП у Харкові, експерт-автотехнік заявив, що правила порушили обидва підозрюваних у скоєнні ДТП — Олена Зайцева на Lexus і Геннадій Дронов на Volkswagen.

 

«Вголос»

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ